BESPUĆA HRVATSKOG ZDRAVSTVA

Zbog 12 kuna prijetili mu kaznom od 3 tisuće

14.07.2009 u 08:53

Bionic
Reading

Pravu kafkijansku avanturu s hrvatskim sustavom zdravstvenog osiguranja imao je Igor Livada. Iz priče tog tehničkog suradnika na Prehrambeno-biološkom fakultetu čini se da ni samim djelatnicima u zdravstvu uopće nije jasno kako bi sustav trebao funkcionirati

 – Prije otprilike mjesec dana bio sam na pregledu u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu. Predao sam nalaze na šalteru oko 13.30 sati, po obavljenom pregledu, te sam trebao platiti participaciju u iznosu od devedeset i dvije kune. No, kod sebe sam imao samo osamdeset te sam se pokušao dogovoriti da razliku od dvanaest kuna donesem sutradan, priča Livada za Novi list

Nema kazne za neplaćenu participaciju

Da je bolnica Jordanovac postupila protivno zakonu, proizlazi izodgovora koji smo dobili od HZZO-a. 'Prema odredbama Zakona o obveznomzdravstvenom osiguranju, osigurana osoba obvezna je sudjelovati upropisanom iznosu u troškovima zdravstvene zaštite. HZZO plaća80 posto od pune cijene zdravstvene zaštite, a 20 posto je obveznaplatiti osigurana osoba. Budući da se radi o prihodu zdravstveneustanove koja je pružila zdravstvenu zaštitu, ona ima pravo naplatitiparticipaciju, ali samo iznos koji osiguranik duguje. Zakon ne utvrđujesankcije za osiguranika koji nije platio sudjelovanje, pa zdravstvenaustanova ne može tražiti da umjesto 92 kuna, koliko je naznačila naračunu za sudjelovanje osiguranoj osobi, plati 3.000 kuna kao kaznu',tumači Jasenka Pap, pomoćnica ravnatelja HZZO-a.

No, na šalteru nisu imali razumijevanja za njegovu molbu. Naime, odmah su mu »zaplijenili« nalaze te ukoliko do kraja radnog vremena ne donese novac – zaprijetili kaznom od tri tisuće kuna!

– Nekako sam se snašao i donio taj novac. No sutra sam nazvao HZZO da pitam imaju li u bolnici pravo prijetiti tom kaznom. U HZZO-u nisu znali da li je to u skladu s propisima, nego su me uputili na njihovu pravnu službu.

Odgovor nisu znali ni tamo, pa su moj slučaj »proslijedili« nekom medicinskom zavodu, ne sjećam se točno koja institucija je bila u pitanju, priča dalje Livada.

No, tvrdi, u spomenutom zavodu bili su iznenađeni što se njima uopće obratio s takvim upitom, pa su mu preporučili da se obrati voditeljici odjela na kojem je radio pretrage. U tom momentu desio se apsurdni obrat, komičan koliko i tragičan.

– Kada sam doktoricu Sanju Popović-Grle upitao da li oni naplaćuju te globe, ona me uputila na onaj isti šalter od kojeg je priča i počela, zaključuje Livada, koji je nakon toga odustao od daljnje istrage.

Naplata novčane kazne pacijentu koji nema novca da plati zdravstvenu participaciju nije predviđena niti jednim hrvatskim zakonom, pa tako ni Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju koji regulira to pitanje. O tome kako će naplatiti kaznu pacijentu koji kod sebe nema novca za participaciju, pak, odlučuje uprava bolnice.

Najčešće se u takvim slučajevima postupa tako da se pacijentu račun pošalje kući, ali se pritom naplaćuje samo iznos participacije, a nikako novčana kazna.

U Klinici za plućne bolesti jučer nismo dobili objašnjenje ovakvog odnosa prema pacijentima jer nitko od nadležnih nije htio komentirati slučaj, a ravnatelj je bio nedostupan novinarima.