ČESI BIRAJU PREDSJEDNIKA

Završni dan drugog kruga predsjedničkih izbora: Češka bira između bivšeg NATO generala i bivšeg premijera

28.01.2023 u 08:35

Bionic
Reading

Birališta u Češkoj otvorena su u subotu, završnog dana drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem se za dužnost šefa države natječu bivši zapovjednik češke vojske Petr Pavel i bivši premijer Andrej Babiš

Umirovljeni 61-godišnji general Petr Pavel, koji je radio u NATO-u i kandidirao se kao nezavisni kandidat, ima potporu češke vlade desnog centra, prozapadno je orijentiran i podupire pomoć Ukrajini.

Kandidirao se na platformi da njegova srednjoeuropska zemlja ostane čvrsto ukorijenjena u Europskoj uniji i NATO-u, te da podupire daljnju vojnu pomoć Ukrajini protiv ruske invazije. Pavel također podržava usvajanje zajedničke valute eura, korak koji je godinama bio u pozadini, i progresivnu politiku poput homoseksualnih brakova.

Babiš (68), poduzetnik porijeklom iz Slovačke, borbeni poslovni magnat u sektoru kemikalija, hrane, poljoprivrede i medija, bio je premijer 2017.-2021. i završnicu kampanje gradio je na strahu od rata u Ukrajini izazvanog širenjem ruske invazije. Babiš je biračima poručio da bi on kao predsjednik ponudio posredovanje u mirovnim pregovorima te je sugerirao da bi Pavel kao bivši vojnik mogao uvući Češku u rat. Pavel je optužbe odbacio kao besmislice i ratnohuškačke.

Babiša podržava predsjednik u odlasku Miloš Zeman, osoba koja izaziva podjele, a zalagala se za bliže veze s Kinom i, dok Rusija nije napala Ukrajinu, Moskvom. Kao čelnik najveće oporbene stranke, Babiš je također predstavio glasanje kao prosvjed protiv vlade za koju je rekao da je učinila malo kako bi pomogla ljudima da se nose s naglim porastom cijena energije.

Birači mogu glasati do 14 sati, a rezultati se očekuju navečer i neće se objavljivati izlazne ankete, navodi agencija dpa. Oba kandidata glasala su u petak, prvog dana drugog kruga predsjedničkih izbora. Predsjednička dužnost u Češkoj Republici uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga.

U prvom izbornom krugu 14. siječnja Pavel je osvojio 35,24 posto glasova, a Babiš 35,15 posto. Pavel, koji je prema anketama u jasnom vodstvu s 58 do 59 posto birača koji su najavili da će za njega glasati, pozvao je birače da u velikom broju izađu na izbore i poručio da je mnogo toga u igri. Prema tim anketama Babiš bi mogao dobiti između 41 i 42 posto glasova.