eksplozija se čula u gradu

[VIDEO] Završila velika akcija, detonirana mina na moru kod Rijeke

19.03.2023 u 13:36

Bionic
Reading

Nakon što je protubrodska mina zaostala u riječkoj luci iz Drugog svjetskog rata uspješno uništena eksplozivom na sigurnoj lokaciji u Riječkom zaljevu, u 14 sati i 45 minuta oglasile su se sirene za prestanak opasnosti i završetak akcije izmještanja i neutralizacije mine

Kako je priopćeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u „crvenoj zoni“ potencijalne neposredne opasnosti uz riječku luku.

Stoga se stanari tog područja, njih oko 500, koji su jučer evakuirani polako vraćaju svojim domovima, a u 15 sati normalizirat će se i promet središtem grada.

Mina je u složenoj akciji izmještanja i neutralizacije u nedjelju rano ujutro podignuta s morskog dna u riječkoj luci, otegljena na sigurnu lokaciju u Riječkom zaljevu te je u 13 sati i 15 minuta sati uništena eksplozivom.

Nakon eksplozije provjereno je je li sve obavljeno prema planu, a potom je oglašen prestanak opasnosti.

U povodu uspješno obavljene akcije u 15 sati će u riječkoj Gradskoj vijećnici biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti gradonačelnik Marko Filipović, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance, glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske Goran Gašpert, i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije PU Primorsko-goranske Nenad Krasny.

Izvor: Cropix

Akcija je počela je jutros u šest sati i devet minuta kada su se u Rijeci oglasile sirene početka opasnosti.

Minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a, a potom je otegljena iz riječke luke i na moru neutralizirana.

Uoči akcije evakuirani su stanari u „crvenoj zoni“ neposredne opasnosti oko riječke luke, bio je obustavljen i sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet, zatvoreni svi gospodarski objekti te zatvoreni i izmješteni željeznički i autobusni kolodvor.

Izvor: tportal.hr / Autor: MUP

Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata otkrivena je na morskom dnu u riječkoj luci tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja, a dijelom je bila ukopana u muljevito dno. Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije bilo moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije.

Akciju je koordinirao Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s PU primorsko – goranskom i drugim službama, a sudjelovali su i pripadnici Hrvatske vojske, koji su sustavom bespilotnih letjelica nadzirali cestovne i plovne puteve koje je prema sigurnosnim zonama odredio MUP.