DRSKA PLJAČKA U SAD-U

Zavezali bombu za šeficu banke i natjerali je da isprazni sefove

08.09.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Bilo je to samo još jedno jutro, u srijedu, za direktoricu podružnice Bank of America u Los Angelesu kad je krenula na posao. No kad je izašla iz garaže, njezin su automobil zaustavile dvije zakrabuljene osobe i upale unutra

Prijeteći joj oružjem oko prsa su joj zavezali napravu za koju su joj rekli da je bomba kojom oni mogu daljinski upravljati te su je zatim natjerali da se odveze do svog radnog mjesta, uđe u banku, pokupi sav dostupan novac i zatim ga u torbi baci kroz vrata. Nesretna je žena sve to napravila.

Ušla je u banku oko 8:30 ujutro, izvijestila prisutne zaposlenike da ima na sebi bombu i da joj daju sav novac, ušla u sef i ondje pokupila što je bilo, sve strpala u torbu i bacila kroz vrata. Dvije su zakrabuljene osobe zgrabile torbu pazeći da ih ne snime kamere i odjurile u automobilu sa samo dvojim vratima. I to je sve što se o njima zna do danas.

Policija provodi istragu, ali rezultata još nema. Izvijestili su jedino da su se drski pljačkaši dokopali ‘znatne količine dolara’. Čim je direktorica bacila torbu, a auto odjurio, zaposlenici su alarmirali policiju. Stigla je i jedinica za deaktivaciju bombi, a cijela je poslovna četvrt evakuirana jer se nije znalo koje je snage eksplozivna naprava. No kad su je uspjeli odvojiti od direktoričina tijela, zaključili su kako je riječ o lažnoj bombi.

Nakon ove pljačke otvoreno je više pitanja nego što ima odgovora: policija je odmah pretražila kuću direktorice koja je i dalje pod sumnjom, a obavljeni su razgovori i sa svim zaposlenima. No nikakvog napretka u istrazi nema. Osim svima uočljive činjenice da ovaj slučaj izuzetno podsjeća na poznati hollywoodski film 'Banditi' u kojem glavni junaci, Bruce Willis i Billy Bob Thornton, odluče pljačkati banke tako da navečer uđu u kuću direktora, njega i obitelj drže taocima, a zatim ujutro odu u banku prije otvaranja i direktor im da sav novac.

Jedan od policijskih istražitelja koji se već godinama bavi pljačkama banaka ističe da je bilo pljačkaša koji su koristili takav model, ali da već gotovo cijelo desetljeće nije zabilježen ni jedan takav slučaj. No prije devet godina u Pennsylvaniji je u jednu banku ušao dostavljač pizze koji je oko vrata imao ogrlicu u kojoj je stvarno bila eksplozivna naprava i tražio je da mu daju novac kako je pljačkaši ne bi aktivirali.

Cijeli je slučaj završio tragično jer je naprava eksplodirala i ubila dostavljača. Taj, pak, slučaj gotovo u potpunosti odgovara scenariju filma ‘30 minuta ili manje’ čiji su scenaristi tvrdili da se nisu referirali na slučaj iz 2003. godine.