OD PET DO 21 GODINE

Zatvor devetorici islamista koji su planirali napade u Londonu

09.02.2012 u 23:28

Bionic
Reading

Devetorica islamista osuđena su u četvrtak na britanskom sudu na kazne od 5 do 21 godinu zatvora zbog planiranja više napada, među kojima i napada na londonsku burzu

Sva devetorica, britanski državljani pakistanskog i bangladeškog podrijetla, priznala su krivnju po točkama optužnice koje pokriva britanski protuteroristički zakon. Kako je rekao sudac Alan Wilkie, ta devetorica su 'islamistički fundamentalisti skloni nasilnom terorizmu kao izravnom odgovoru' na propagandu koju internetom širi Al Kaida na arapskom poluotoku.

Skupina je planirala slati omotnice s eksplozivom o Božiću 2010. i razgovarala je o napadima 'sličnim napadima iz Bombaja' 2008. u kojima je poginulo 166 ljudi.

U domu jednog islamista pronađen je popis pisan rukom na kojemu su bile navedene moguće mete, s imenima i adresama londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona, dvojice rabina, američkog veleposlanstsva u Londonu i sjedišta londonske burze London Stock Exchangea.

Jedan od osuđenika, Abdul Miah, dobio je 21 godinu i deset mjeseci zatvora, Mohammed Chowdhury 18 godina i 8 mjeseci, Shah Rahman i Gurukanth Desai po 17 godina i Omar Latif 15 godina i četiri mjeseca.

Ostala trojica, Mohammed Shahjahan, Usman Khan i Nazam Hussain odležat će u zatvoru barem osam godina 'u interesu državne sigurnosti', a Mohiburu Rahmanu dosuđena je kazna od pet godina zatvora.