PARKIRAO U TOMIĆEVOJ

Zatražena ostavka šefa zagrebačkih komunalnih i prometnih redara

29.11.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a i gradski zastupnik Alen Ostojić zatražio je u utorak od šefa komunalnih i prometnih redara u Gradu Zagrebu Juroslava Draguna da podnese ostavku jer je nedavno nepropisno parkirao automobil u Tomićevoj ulici, a založio se i za osnivanje 'zagrebačkog gradskog redarstva', koje bi objedinilo sve redarske i kontrolne službe i dalo im veće ovlasti

Ostojić je na konferenciji za novinare pohvalio odluku Gradske uprave koja je prometnim redarima omogućila da upravljaju prometom na zagrebačkim raskrižjima. Istaknuo je kako je to veliki korak naprijed jer oni tako rasterećuju prometnu policiju.

'No, istovremeno prvi prometni i komunalni redar Grada Zagreba parkira službeno vozilo u pješačkoj zoni, komunalni redari treniraju strogoću nad cvjećarima na Cvjetnom trgu, a kroz prste propuštaju mnogobrojna narušavanja komunalnog reda velikih korporacija', istaknuo je Ostojić.

Podsjetio je na tisuće javnih govornica na javnim površinama, dok jedna od odredbi komunalnog reda kaže da one moraju biti u urednom, funkcionalnom i ispravnom stanju. 'Komunalni redari ne podnose prekršajne naloge, a to znači da smo došli do točke preokreta u kojoj je nužno krenuti u transformaciju komunalnog i prometnog redarstva', tvrdi predsjednik zagrebačkog HSLS-a.

Gradonačelniku Milanu Bandiću poručio je da službenike Zagrebparkinga i prometnog redara koji je izdao prekršajni nalog protiv prvog čovjeka zagrebačkog komunalnog i prometnog redarstva Draguna nagradi medaljom Grada Zagreba, a Dragunu je poručio je da podnese ostavku i na taj način otvori put daljnjoj izgradnji komunalnog i profesionalnog redarstva kao jedne visoko profesionalne službe. Rekao je da je Dragun time što je nepropisno parkirao automobil u Tomićevoj ulici zapravo narušio ugled komunalnog redarstva i povjerenje javnosti u značaj i rad te službe.

Podsjetio je da komunalno redarstvo Grada Zagreba ima 85 komunalnih redara te 20 prometnih redara te da nedostaje oko 75 komunalnih redara. Ostojić tvrdi da su najveći problem tog redarstva njihove nedostatne ovlasti zbog čega ne mogu u cijelosti provoditi odluku o komunalnom redu. Istaknuo je kako komunalnim redarima prije svega nedostaju ovlasti utvrđivanja identiteta i zadržavanje osobe do dolaska policije.

'Zato nam se događa veliki paradoks, a to je da komunalni redar u utvrđivanju tako jednog ozbiljnog zločina kao što su pseće fekalije na zagrebačkim ulicama u svojoj nazočnosti mora imati policijskog službenika. To je sramotno i nedopustivo i to treba mijenjati. A to možemo samo ako ćemo transformirati sve kontrolne funkcije u Gradu i napraviti jedinstveno gradsko redarstvo', istaknuo je. Dakle, kaže Ostojić, da kontrolore u Zagrebparkingu kojih je 45, kontrolore u ZET-u kojih je 95, komunalno redarstvo, prometno redarstvo objedinimo u jednu takozvanu osobu - 'gradski redarstvenik'.

'To će poboljšati realizaciju, provedbu i nadzor odluka o komunalnom redaru, o prometnom redarstvu i čitavom nizu odluka koje je donijela Gradska skupština. Dakle, vrijeme je za snažniji iskorak i za zajedničko usklađivanje i rad na stvaranju zagrebačkog gradskog redarstva', poručio je Ostojić. Rekao je i kako se video-nadzor koristi isključivo za nepropisno parkiranje vozila, ali se ne primjenjuje u održavanju komunalnog reda. Najavio da će na sjednici Gradske skupštine, 1. prosinca, od gradonačelnika Bandića zatražiti osnivanje vijeća za građansku kontrolu video nadzora.

Alen Ostojić je konferenciju za novinare održao ispred Aleksandrovih stuba zbog toga što te stube ove godine slave 80 godina, nalaze se u Registru kulturne baštine grada Zagreba, a ako se malo njima prošeće, 'može se vidjeti u kakvom nam je stanju kulturna baština i kako se prema njoj odnosimo, pa čak i s tog aspekta komunalnog reda ili nereda'.