početkom tjedna

Zatajio da je završio u bolnici, a sada se američki ministar obrane vraća u Pentagon

27.01.2024 u 07:16

Bionic
Reading

Očekuje se da će se američki ministar obrane Lloyd Austin vratiti u Pentagon u ponedjeljak, gotovo mjesec dana nakon što je tajno primljen u bolnicu zbog komplikacija nakon operacije raka prostate u prosincu, rekla su Reutersu u petak dvojica američkih dužnosnika.

Austinova tajnovitost oko njegovog stanja i hospitalizacije 1. siječnja zatekla je Bijelu kuću i Kongres nespremne, a čak ni predsjednik Joe Biden nije znao da je Austin bio hospitaliziran tijekom većeg dijela prvog tjedna u siječnju.

Sedamdesetogodišnji Austin još nije javno govorio o svom zdravlju. Trebao je to usput spomenuti u utorak, ali je preskočio taj dio svoje pripremljene izjave tijekom virtualnog sastanka ukrajinskih vojnih saveznika kojem se pridružio iz svog doma u Virginiji.

Austinova tajnovitost izazvala je političku pomutnju. Republikanci su optužili Austina za zanemarivanje dužnosti.

Neki istaknuti republikanci, uključujući Donalda Trumpa, pozvali su na njegovo smjenjivanje s dužnosti..

Međutim, Biden je rekao da ima povjerenja u Austina unatoč onome za što se predsjednik složio da je propust u prosudbi.

  • +7
Lloyd Austin Izvor: EPA / Autor: HOW HWEE YOUNG

Austin je 22. prosinca primljen u Nacionalni vojni medicinski centar Walter Reed u Marylandu radi liječenja raka prostate.

Vratio se u bolnicu 1. siječnja zbog komplikacija koje su uključivale infekciju mokraćnog sustava. Njegova hospitalizacija otkrivena je tek četiri dana kasnije, a Pentagon je precizirao zašto je bio na liječenju tek 9. siječnja.

Ranije u petak, liječnici su rekli da se Austin nastavlja dobro oporavljati od liječenja raka prostate i da se očekuje da će se potpuno oporaviti.