napali sadama

Zastupnički dom izglasao ukidanje zakona o uporabi vojne sile iz 2002.

17.06.2021 u 22:13

Bionic
Reading

Američki Zastupnički dom izglasao je u četvrtak dokument o poništenju zakona iz 2002. o uporabi vojne sile kojim je SAD-u dopuštena objava rata Iraku pod vlašću Sadama Huseina.

Za ovu odluku glasalo je 268 zastupnika a protiv je bio 161. Među onima koji su podržali ukidanje zakona je 49 republikanaca. Zakon o odobrenju uporabe vojne sile (AUMF) omogućio je prije 19 godina bivšem predsjedniku Georgeu W. Bushu da izvrši invaziju na Irak.

Sadašnji predsjednik Joe Biden podržavao je njegovo ukidanje. Ostaje za vidjeti kako će se o ovom pitanju izjasniti Senat, piše AFP.

Demokrati imaju većinu i u Senatu, ali vrlo tanku. Glasovanje u Senatu biti će održano "ove godine", a da bi prijedlog prošao potrebno je da se najmanje 10 republikanaca pridruži brojci od 50 demokrata.

Zakon, donesen ubrzo nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. i inicijalno usmjeren protiv islamističkog pokreta Al-Kaide i vođe Osame bin Ladena, ne ograničava američku vojsku ni vremenski ni geografski.

Bidenova administracija smatra da SAD "nema vojnih aktivnosti u tijeku koje se jedino oslanjaju na AUMF iz 2002. kao domaći pravni temelj" te da bi njegovo ukidanje "imalo minimalni utjecaj na trenutne vojne operacije".

Bijela kuća je objavila da je predsjednik voljan surađivati s Kongresom na način da se taj zakon zamijeni uskim i specifičnim okvirom koji bi omogućio da se Amerikance i dalje štiti od terorističkih prijetnji.

"Ukoliko ne čujemo od naše vojske da AUMF 2002 više ne služi svrsi - zaštiti Amerikanaca, ne bismo ga trebali ukinuti prije nego ga zamijenimo drugim dokumentom", kazao je republikanac Michael McCaul.