sjednica sabora

Zastupnici slobodnim govorima započeli radni tjedan; Bauk: Tražimo da se na lokalnim izborima glasanje održava dva dana

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 23.03.2021 11:10
  • Objavljeno 23.03.2021 u 10:08
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Slobodni govori ponovno su označili početak radnog tjedna Sabora.

Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta u svom je izlaganju govorila o teškoj situaciji u Slavoniji. 'U Hrvatskoj se uplitanje politike u rad insitutcija smatra uobičajenim. Istočna Slavonija zaostaje za ostalim djelovima Hrvatske, a to je rezultat sustavne nebrige i nerazumijevanja. Nedovoljna podrška posebno je vidljiva na primjeru OPG-ova', poručila je Vukovac.

HSLS-ov Darko Klasić govorio je o funkcioniranju udruga, no predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i ostale nasmijao je Klasićev lapsus pri dolasku za govornicu. Naime, Klasić se uvodno obratio 'predsjedniku Skupštine i zastupnicima'. Klasić je inače i vijećnik u Skupštini Grada Zagreba pa je očito da se radilo o lapsusu te je Jandrokovića oslovio kao predsjednika skupštine, a ne predsjednika Sabora.

Karolina Vidović Krišto govorila je o stanju u medijima i pritom prozvala Aleksandra Stanovića i Dragana Nikolića da su plaćeni oko 20 tisuća kuna, dok ugledni novinari rade za 3 tisuće kuna na portalima. Nikolića je prozvala i zbog intervjua sa srpskim patrijarhom Porfirijem, kazavši da je rađen u maniri intervjua Gorana Milića s Josipom Brozom Titom. Govorila je o vlasništvu u medijima te upitala tko su vlasnici najčitanijih hrvatskih novina i televizije.

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista također je spomenuo intervju s Porfirijem, pozvavši na odgovornost HRT. Kazao je da su mediji kupljeni od velikosrpskog kapitala. 'Mi domoljubi smo ugroženi', kazao je.

HDZ-ov Ivan Celjak govorio je o posljedicama potresa na Baniji. Pobrojio je što je vlada do sada napravila. 'Potresi su bili tragični i šteta je velika. No mi koji namjeravamo ostati ovo vidimo kao priliku za novi početak', rekao je Celjak.

SDP-ov Arsen Bauk govorio je o loklanim izborima. 'Lokalne izbore trebala bi raspisati vlada. Do sada je to svaka vlada radila tijekom travnja. Neki naši kolege su postavili pitanje odgode lokalnih izbora zbog epidemioloških razloga, ali i zbog nepodnošenja izmjena zakona kako bi se spiječilo kandidiranje pravomoćno osuđenim osobama', kazao je Bauk.

Bauk je kazao da SDP traži da se na drugačiji način organizira prikupljanje potpisa, a predlažu i da se broj dana za glasanje poveća kako bi se smanjile gužve na biračkim mjestima. 'Mislimo da su to dovoljne mjere da život i zdravlje građana koji će sudjelovati na izborima dovede u najmanji mogući rizik', rekao je.

'Ako nećete odgađati izbore, raspišite ih u četvrtak. Ako ćete odgađati, recite to odmah', rekao je Bauk.

Nakon slobodnih govora zastupnici će raspravljati o konačnom prijedlogu zakona da se osnuje Sveučilište obrane i sigurnosti čije će sjedište biti u Zagrebu, a nosit će ime prvog hrvatskog predsjednika. Bit će to visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova koja će omogućiti obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!