populistička poruka

Zastupnici sasuli kritike na račun Buljeve ideje; Bauk: Zapaljiva retorika je uvijek opasna

25.10.2023 u 14:42

Bionic
Reading

Najava gradonačelnika Sinja i Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja da će organizirati seoske straže na području svog kraja kako bi očuvali granice od ilegalnih migranata u srijedu je u Saboru naišla na kritike većine kolega, uz poruku da je riječ o opasnoj i populističkoj poruci

"Ako sam od ikoga očekivao da ponovno uspostavi sustav ONO i DSZ, to svakako nije bio Miro Bulj. Ovakva zapaljiva retorika je uvijek opasna i, nažalost, ponekad nailazi na plodno tlo zbog čega o njoj treba govoriti, osuđivati i raskrinkavati”, izjavio je Arsen Bauk (SDP). "Radi se o opasnoj izjavi i nadam se da neću morati upotrijebiti sintagmu 'stranka opasnih namjera'. U domenu lokalne samouprave svakako ne spada imigracijska politika i zaključio bih - 'alkar Miro Bulj u ništa'", poručio je.

Marijan Pavliček (HS) kaže kako se ljudi uz hrvatske granice ne osjećaju sigurno te se pitanje migranata ne može riješiti bez vojske na granici i ograda. "Ne čudi me Buljeva izjava jer je on odgovoran za svoju jedinicu lokalne samouprave i građane koji tamo žive i naravno da će pokušati poduzeti sve da se oni osjećaju sigurno. Vlada je u tome zakazala i "jedino što znaju je napraviti ograde na Markovu trgu da bi osigurali sebe, samo ne znam od koga”, naglasio je.

Za Daniela Spajića (DP) Buljeva izjava je neprimjerena izjava. Najlakše je, dodaje, reći organizirat ćemo seosku stražu, ali tko će odgovarati ako se uzme oružje i netko nekoga ubije. "Mi nismo paradržava nego imamo institucije i na njih moramo apelirati da rade svoj posao. Zanimljivo mi je i da vojsku na granici zazivaju oni koji nisu služili vojsku, a mogli su. Lako je slati tuđu djecu na granicu, no, neka šalju svoju”, poručio je Spajić.

Marijana Puljak (Centar) ocijenila je da nije prvi put da Miro Bulj govori gluposti. Ne znam je li se Sinj odcijepio od Hrvatske i uspostavio neke svoje granice koje će on kontrolirati. Granice države trebaju kontrolirati institucije koje su tome namijenjene, a ne Miro Bulj i njegove građanske straže, kazala je.

Dario Hrebak (HSLS) kaže da je to balvan revolucija na Mostov način i najoštrije Buljeve izjave o obrani od najezde migranata koja se nije ni dogodila. Ovim suludim i populističkim izjavama ruše se svi osnovni postulati moderne države, vladavine prava te poziva na nasilje, a ne libi se i zveckanja oružjem, kazao je. Takve izjave vraćaju nas u krvave godine prošlog stoljeća kada su lokalni šerifi sličnim metodama organizirali tadašnje seoske straže s kalašnjikovima i balvan metodama, poručio je. To pak, dodaje, pokazuje na što su Mostovci spremni da bi dobili malo medijskog prostora u predizbornoj godini, sijući nepotrebnu paniku i strah kod građana.

Hrvoje Zekanović (HDS) napominje da su terorizam i nelegalne migracije stvarna prijetnja i golema opasnost za EU i čitav svijet. Međutim, Most ni riječ nije rekao i osudio kada se dogodio teroristički akt na Trgu svetog Marka, kada je bio pokušaj atentata i teško ranjen hrvatski policajac, kaže. S druge strane, potencijalnu terorističku prijetnju stalno naglašavaju, ali ne zbog prijetnje nego zbog jeftinih političkih bodova. Granicu čuva policija, a bude li potrebe uključit će se vojska i NATO, poručio je Zekanović.