DANAS U SABORU

Zastupnici pojedinačno pretresaju Marićevu poreznu reformu

16.11.2016 u 07:18

Bionic
Reading

Sabor danas nastavlja zasjedanje pojedinačnom raspravom o reformi poreznog sustava koju predlaže ministar financija Zdravko Marić

Nakon izlaganja klubova o paketu poreznih zakona Sabor u srijedu nastavlja zasjedanje pojedinačnom raspravom o 15 zakona koji bi porezni sustav trebali učiniti jednostavnijim, stabilnijim i pravednijim te smanjiti ukupno porezno opterećenje. O poreznim zakonima trebalo bi se pojedinačno raspravljati i u četvrtak, kada su predviđene završne riječi klubova.

Zamjerke reformi su da najviše pomaže bogatima, ide i u korist banka, a najmanje pomaže građanima.

Poreznu reformu jučer je predstavio je ministar Zdravko Marić te je ponovio ono što je u ponedjeljak rekao na sjednici Odbora za financije. Tako je govoreći o poreznom USKOK-u ponovio da se stvorila potreba za 'stvaranjem jedinstvene ustrojstvene jedinice' koja bi se bavila poreznim prijevarama. Naime, tim dijelom unutar Ministarstva financija bavi se i financijski inspektorat i Ured za sprečavanje pranja novca. Podsjetimo, oko 'ukidanja' poreznog USKOK-a HDZ se sukobio s Mostom.

Marić je usto podsjetio da se ukida snižena stopa PDV-a za ugostiteljstvo od 13 posto, ali se i smanjuje porez na dobit s 20 na 18 posto.

'Od samog početka jasno su postavljeni ciljevi porezne reforme. To je prije svega porezno rasterećenje kako poduzetnika tako i građana te jedan od ključnih elemenata dizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, kao važan impuls gospodarskom rastu te otvaranju novih radnih mjesta', poručio je Marić.

Porezna bi reforma na snagu trebala stupiti s prvim danom 2017. godine, a njome bi najniža stopa od pet posto i nadalje ostala za kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala te knjige. Od početka 2017. snižena stopa PDV-a od 13 posto proširila bi se i na isporuku električne energije, odvoz komunalnog otpada, dječje sjedalice za automobile, pogrebnu opremu te repromaterijal u poljoprivredi.

Snižena stopa od 13 posto pak više se neće primjenjivati na usluge u ugostiteljstvu i isporuku bijelog šećera, a koji bi se tako od početka iduće godine oporezivali stopom od 25 posto. Od početka 2018. godine predloženo je, uz ostalo, dizanje praga za obvezatan ulazak u sustav PDV-a s trenutačnih 230 na 300 tisuća kuna.

450266,452728,452605,452620