nosili traper

Zastupnici obilježili Denim day: 'Seksualno nasilje nema opravdanje!'

26.04.2023 u 13:21

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv okrivljavanja žrtava seksualnog nasilja i kampanje "Denim Day - Nosi traper s višim ciljem!", potpredsjednica Hrvatskoga sabora Sabina Glasovac primila je u srijedu predstavnike nacionalne kampanje te poručila da nasilje nema opravdanje.

"Kampanja je organizirana zbog toga što želimo iskazati podršku svim žrtvama seksualnog nasilja, ali i osvijestiti da moramo onemogućiti okrivljavanje žrtava. Moramo razbijati tabue i mitove koji vladaju vezano uz seksualno nasilje, a koji dodatno žrtve viktimiziraju i ugrožavaju", istaknula je Glasovac na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodala je kako kampanjom žele poručiti da će učiniti sve da senzibiliziraju javnost, da donose dobre javne politike i unaprjeđuju zakone kako bi spriječili silovanje.

Broj prijavljenih slučajeva silovanja povećan u odnosu na 2020. za čak 39 posto

Upozorila je da se po podacima MUP-a u 2022. broj prijavljenih kaznenih djela silovanja povećao za 11 posto, a u odnosu na 2020. za čak 39 posto. No, praksa pokazuje da mnoge žene silovanje ne prijavljuju jer ne vjeruju sustavu i imaju strah od osvete, da im se neće vjerovati i da će izostati podrška društva i institucija koje ih trebaju štititi.

Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula istaknula je da je seksualno nasilje jedno od najtežih kaznenih djela koje se iznimno rijetko prijavljuje.

"Smatra se da na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih. Istovremeno, svugdje oko nas jedna od pet žena će tijekom života doživjeti silovanje ili pokušaj silovanja, a jedno od petoro djece će do 18. godine doživjeti neki oblik seksualnog nasilja", upozorila je.

Ustvrdila je da je okrivljavanje jedan od ključnih razloga zašto šute žrtve, te poručila kako je iznimno važno shvatiti da odgovornost i krivnja za preživljeno silovanje nije na žrtvama, već isključivo na počiniteljima.

  • +13
Obilježen Denim Day u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Virtualno nasilje u porastu ali još nema društvenog odgovora

S obzirom na virtualizaciju stvarnosti, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić upozorila je i kako radikalno raste broj iskorištavanja djece za pornografiju - preko 80 posto ove godine. 

"Svi oblici virtualnog nasilja i nasilja povezanog ili reproduciranog u novim medijima su u porastu, a još uvijek nema adekvatnog društvenog odgovora", navela je.

Kampanju borbe protiv okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova o seksualnom nasilju u Hrvatskoj organiziraju Ženska soba i magazin Story koji su pozvali zastupnike i zastupnice da podrže projekt tako da u srijedu, 26. travnja odjenu traper.

Globalna kampanja krenula je kao reakcija na odluku Vrhovnog suda u Italiji da poništi presudu za silovanje s obrazloženjem da je silovana djevojka sama kriva i da je sama doprinijela silovanju jer je imala preuske traperice.