SABORSKI POSLOVNIK

Suočen s optužbama za cenzuru, HDZ popustio oporbi

02.02.2018 u 09:48

Bionic
Reading

Odbor za Ustav na drugoj sjednici posvećenoj saborskom Poslovniku jednoglasno je u javnu raspravu pustiti nacrt izmjena tog dokumenta. Prvi prijedlog poslovnika dočekan je na nož, a oporba je tvrdila da se njima pokušava cenzurirati njihove zastupnike

Već na početku sjednice Mostov Robert Podolnjak požalio se kako Odbor za Ustav ne djeluje u punom sastavu, odnosno upitao je zašto još uvijek nisu imenovani vanjski članovi odbora. Podsjetimo, oni su već bili odabrani i usuglašeni, no uoči njihovog izglasavanja prijedlog je povučen. Iako se spekuliralo da je problem u tome što bi za vanjskog člana trebao biti imenovan Vladimir Šeks, u kulaorima se pojavila i informacija da je problem u ustavnom stručnjaku Mati Paliću.

Odbor za Ustav danas bi trebao otvoriti javnu raspravu o nacrtu Poslovnika. Vladajući su svoj prijedlog iznijeli već prošli tjedan, no u prijedlogu, o kojem je tportal pisao, koji je jučer stigao na klupe članova odbora izmjene dijelu koji se tiče aktualnog prijepodneva više se ne spominju.

'Nismo misllili ići na javnu raspravu jer se radi o aktu koji govori o unutarnjim odnosima u Saboru. No, s druge strane, čini mi se da je dobro da idemo u takvo savjetovanje i prihvatili smo prijedlog kolege Grbina', rekao je šef odbora Željko Reiner.

Kazao je kako su u najnovijoj verziji poslovnika pojavljuju tri izmjene - da se onim zastupnicima koji nisu članovi klubova osiguraju zajedničke prostorije za rad, da radno tijelo sabora može na temelju svog zaključka predloćiti da se izvješća i poslovnici rasprave na i na plenarnoj sjednici (prema prijedlogu poslovnika, više se ne bi sva izvješća našla na raspravi na plenumu, nego bi dio bio raspravljan samo na resornim saborskim odborima). 'Predložili smo umjesto aktualnog prijepodneva da bude aktualni sat, s idejom da to doista bude aktualno. No dobili smo više primjedbi oporbe da se s time  ne slžu, tako da smo se u ovoj verziji odlučili da aktalno prijepodne ostane u obliku kako je bilo do sada', rekao je Reiner.

Javno savjetovanje, dodao je, trebalo bi potrajati 17 dana.

Otvaranje javne rasprave pozdravio je i SDP-ov Peđa Grbin. 'Postoji naša obveza za provođenje javne rasprave. Mislim da je u interesu javnosti da raspravlja o poslovniku jer ovo je akt koji regulira način na koji Sabor donosi zakone, a i u rangu je orgnskog zakona', rekao je Grbin.

Javnu raspravu pozdravio je i Mostov Robert Podolnjak, no apelirao je da ona bude duža, barem mjesec dana. 'Ovaj nacrt je korak natrag u odnosu na prvu verziju. Ovaj nacrt nas vraća u kameno doba, nakon ovog poslovnika više neće biti parlamentarne rasprave', rekao je Podolnjak, kazavši kako će Most pribjeći drastičnim mjerama, pa i 'nuklearnoj opciji', ako se ovakav poslovnik usvoji.

  • +4
Održana sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ja razumijem želju da promovirate sebe, stranku, ali držimo se činjenica. Vi kada ste bili predsjednik ovog odbora, niste otvorili javnu raspravu', rekao mu je Reiner.

Dok je Podolnjak govorio, uključio se i HDZ-ov Branko Bačić. 'Kolega Podolnjak već pola sta govorite u replici. Ima i drugih koji bi htjeli nešto reći', kazao je Bačić.

E-savjetovnje pozdravio je i Branimir Bunjac iz Živog zida. 'Nije dobro što ostavljate aktualno prijepodne kao do sada jer ostavljamo da ministri postavljaju pitanja sami sebi', kazao je Bunjac.

Kritizirao je prebacivanje stanki. 'Kažu održi presicu, pa ne mogu se stanke uspoređivati s presicama', rekao je Bunjac.

'Ovaj parlament se prtvorio u birtijaško natezanje, zbog replike i povrede poslovnika', kazao je SDSS-ov Milorad Pupovac. Požalio se kako su nestale pojedinačne rasprave jer se vrijeme zatrpa replikama.

'Narod nas je birao da ih zastupamo i iznosimo svoje stavove, a ovdje ograničavate moj rad', poručio je Mostov Miro Bulj. 'Sabor postaje formalno tijelo Vlade za preslagivanje', dodao je i predložio da se onda uvede glasanje SMS-om.

'Da li je moguće da rasprava u Saboru više nije moguća', upitao je SDP-ov Gordan Maras. Pobunio se protiv guranja stanki u popodnevni termin.

Na kraju rasprave jednoglasno je izglasano da se otvori javna rasprava o nacrtu poslovnika.

Petrov žestoko po vladajućima: Pokušavate ograničiti slobodu govora

Prije glasanja zbog poslovnika je u sabornici stanku zatražio i čelnik Mosta Božo Petrov.

'Kakvu demokraciju, što možemo uopće mi jamčiti građanima ako slobodu govora pokušavamo ograničiti u Hrvatskom saboru? Kakvu poruku šaljete mladima? Što mladi mogu očekivati od naše države ako vi saborskim zastupnicima koji su plaćeni da dolaze u Hrvatski sabor, koji su zaštićeni saborskim imunitetom da mogu govoriti sve ono što se ne usuđuju govoriti vani, vi zapravo šaljete poruku da nemaju pravo govoriti, da ne smiju govoriti', zapitao je Petrov, kazavši da im novi Poslovnik ne daje pravo govoriti.

Radite saborski Poslovnik kojim onemogućavate prava građana, kazao je, jer nisu samo one teme koje nameću vladajući teme o kojima građani žele slušati. 'Pa nisu valjda sve teme o kojima vi govorite u ime Vlade, one teme koje žele čuti građani Hrvatske. Pa nemojte mi govoriti da ne želite čuti ništa o brodogradilištima ili vam je možda problem čuti nešto o brodogradilištima i o problemima? Jel' vam problem čuti ono što se događa u Agrokoru? Je li to razlog zašto ne možemo imati stanku ujutro?', nadglasavao se Petrov s negodovanjem zastupnika.

'Ako vam je problem, kako kažete, da stanka onemogućava rad Sabora, pa krenite s radom u osam sati ujutro, a ne u 9,30 sati. Kada počinju drugi ljudi raditi? Zašto imate stanke od tri mjeseca? Kakvu poruku vi šaljete mladima koji su danas gore kad im kažete da samo ako postanu saborski zastupnici imaju pravo na godišnji odmor od 3 mjeseca?', rekao je pitanja Petrov što je u dvorani izazvalo veliki žamor zastupnika.

'Vi ste izabrani bez obzira jesu li vas predložile stranke ili ne. Vi ste izabrani da gradite i branite povjerenje građana koji su vam dali svoj glas a to nećete napraviti na način da ušutkate druge saborske zastupnike, da ukinete slobodu govora i demokratsko pravo u Hrvatskom saboru i to nećete napraviti na način da postanete samo produžena ruka Vlade. S ovim načinom, s ovim što radite vi zapravo vraćate Hrvatsku u kameno doba', kazao je Petrov.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uzvratio je da ne razumije razloge ovakvog istupa s obzirom na to da je Odbor za Ustav jednoglasnom odlukom u javnu raspravu uputio tekst novog Poslovnika, i to na prijedlog oporbe. Prvi put u povijesti i građani će se moći izjasniti i dati prijedloge u vezi s Poslovnikom, kazao je Jandroković, nazvavši Petrovljeve tvrdnje o zabrani govora dezinformiranjem javnosti.

Petrov je, pak, upozorio Jandrokovića da postoje 'dvije oporbe', odnosno, ona koja se s vladajućima nije dogovorila te da se Most ne slaže s izmjenama koje ukidaju broj replika i stanke ujutro.