kriza bez presedana

Zastupnici nezadovoljni novim zaduživanjem: Novac ne pada s neba i godinama ćemo ga morati vraćati

30.07.2020 u 15:13

Bionic
Reading

Saborski klubovi ocijenili su u četvrtak da je zaduživanje nužno s obzirom na krizu bez presedana uzrokovanu koronavirusom, ali i upozorili da se zajmovi moraju moći i vraćati

Raspravljajući o potvrđivanju triju ugovora o zajmovima s međunarodnim financijskim institucijama Vesna Vučemilović (DP) kazala je da zbog krize bez presedana u svijetu može ili zaduživati ili podizati poreze.

„Zaduživanje je nužno, dok rast poreznog opterećenja nećemo podržati”, ističe Vučemilović. Naglašava nužnost strukturnih reformi i teritorijalnog preustroja kako bi se gospodarstvo dignulo na višu razinu.

Da nemamo izbora nego se zaduživati te da su potrebne reforme smatra i Marijana Puljak (Klub IP-a, Pametnog i GLAS-a).

Njezina kolegica iz kluba Anka Mrak Taritaš slaže se da slabašno gospodarstvo kao što je hrvatsko ne bi moglo izdržati bez pomoći, ali i upozorava da nas povoljni zajmovi ne smiju zavarati . „Novac ne pada s neba i godinama ćemo ga morati vraćati”, rekla je.

Da bez zajma danas ne možemo drži i Hrvoje Zakanović (Klub Hrvatskih suverenista) te i on pita imamo li novaca. Strahuje, kaže, od novog poreznog opterećenja kako bi se dugovi vraćali.

  • +7
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Katarina Peović (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorava ukoliko ne bude značajnog rasta zajmovi će se vraćati ili od povećanja poreza ili/i rezanjem javne potrošnje. Kaže da su mogućnosti povoljnog refinanciranja u budućnosti malo vjerojatne jer su kamatne stope već na najnižim razinama, dok su zajmovi Svjetske banke i aranžmani s MMF-om i EBRD vezani uz provođenje strukturnih reformi.

„To znači privatizacije, rezanje radničkih prava i manje plaće, rezanje javne potrošnje i socijalnih transfera”, naglasila je Peović dodavši da zajmovi dovode do održavanja i produbljivanja nepovoljne privredne strukture.

Ključ priče je da će pad BDP-a za 11 posto utjecati na 11-postotni rast duga i to zabrinjava, ustvrdio je Zvonimir Troskot (Klub Mosta).

Branka Grčića (Klub SDP-a) zanimalo je koliko je od ukupnog iznosa zaduženja u ovoj godini došlo iz mirovinskih fondova. „Ako smo iz mirovinskih fondova uzeli novac je dobro za državu, ali nije dobro za sve buduće umirovljenike koji će izgubiti na razlici između tržišne kamate od oko 1,5 posto i kamate mirovinskih fonova od 0,7 posto”, rekao je.

Grozdana Perić (Klub HDZ-a) je optimistična i ističe kako se Vlada dokazala da zna odgovorno upravljati javnim financijama te da to daje optimizam da krizu možemo izdržati.