FRANCUSKA NA NOGAMA

Zastrašujući lov na djecu imigranta

16.10.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Tema dana u francuskim medijima je izgon petnaestogodišnje Kosovarke Leonarde koju je jučer tijekom školskog izleta zaustavila policija slijedom zahtjeva o deportaciji za njenu obitelj. Djevojka već pet godina pohađa školu u Levieru u Francuskoj, a odluka o izgonu izazvala je žustre reakcije, kako među profesorima škole, tako i među vladajućim socijalistima

Prema agencijskim izvještajima koje prenose vodeći nacionalni mediji, jučer je tijekom školskog izleta u departmanu Doubs na istoku Francuske, uz granicu sa Švicarskom, policija zaustavila autobus sa đacima te odvela petnaestogodišnju Leonardu čija je obitelj bila na listi za deportaciju. Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls pojasnio je danas u priopćenju da se 'čvrsto provode mjere udaljavanja s teritorija' no da se istovremeno 'pomno poštuju prava stranaca'. Prema službenoj verziji, policija se uputila na kućnu adresu obitelji i kada su vidjeli da nema kćeri Leonarde, majka ju je nazvala. Nakon što je lociran autobus, učiteljica zadužena za izlet otpratila je djevojku do policijskog automobila u 'okviru izvršavanja mjera udaljavanja'. Iako u ministarstvu, dakle, tvrde da nema ničeg spornog u zaustavljanju školskog autobusa i odvođenju petnaestogodišnjakinje, ipak je danas otvorena preliminarna istraga o slučaju.

Učiteljica, pak, tvrdi da ih je nazvao načelnik općine Levier koji je tražio da se autobus s mladim izletnicima odmah zaustavi. Iako mu ju odgovorila da je njegov zahtjev 'posve nehuman', autobus se konačno zaustavio na parkiralištu druge škole, a djevojka je zatim prebačena u policijsko vozilo.

Afera oko izgona petnaestogodišnje Leonarde ubrzo je postala predmetom nacionalne pažnje. Još jučer reagirali su brojni socijalisti. 'U potpunoj suprotnosti s datim uputama', tvrdi Sandrine Mazetier, zadužena za pitanja imigracije u stranci, dok je zastupnik Matthias Fekl poručio: 'To nije moguće, da se pod vladom socijalista dijete odvodi iz autobusa put granice.'

'Ona ipak boravi Francuskoj već četiri godine i deset mjeseci, ide u školu, frankofona je, to je nedopustivo', izjavio je Medhi Ouraoui, direktor ureda tajnika stranke Harlema Désira koji se, pak, zalaže za povratak djevojke na nastavu. Opozicija tvrdi da je mjera u okvirima zakona, iako se i s te strane mogu čuti deklarativne izjave suosjećanja. Tako je centrist Jean-Louis Borloo dodao se zasigurno radi o 'užasnoj drami'. Iz Komunističke stranke poručuju da se ni desnica, koja se nikad nije libila odvođenja stranaca na granicu, 'nikad nije usudila odvoditi djecu tijekom školskih aktivnosti'.


Obitelj Dibrani je stigla u Francusku u siječnju 2009. Njihovi su zahtjevi za azilom i boravkom u Francuskoj odbijeni uz opasku da ne ispunjavaju uvjete dovoljne za 'socijalnu i ekonomsku integraciju'. Otac obitelji deportiran je 8. listopada, a majka sa šestoro djece, od kojih najmlađe ima godinu dana i rođeno je u Francuskoj, trenutno čeka deportaciju. Kao i mnogim imigrantskim obiteljima, sudbina im ovisi o napucima Ministarstva unutarnjih poslova prema kojima se ostanak može dopustiti nakon pet godina boravka na teritoriju i tri godine pohađanja škole za djecu. No mjera se ne provodi automatski, već je podložna reviziji. Petoro djece Dibranijevih redovito pohađa školu, a Leonarda je položila ispit jezika potreban za dobivanje državljanstva, poručuje njezina učiteljica, a prenosi Le Monde.

Mjera izgona mlade Leonarde tek je posljednja u nizu strogih poteza francuske vlade spram imigranta (posebice spram romske manjine), a ostaje vidjeti hoće li novi slučaj imati ikakva utjecaja na promjenu čvrstog stava ministra Manuela Vallsa koji postaje predmetom sve snažnijih kritika iz vlastitih redova socijalista.

Prema posljednjim informacijama, na temu se oglasio i predsjednik François Hollande koji tvrdi da valja 'jasnije ispitivati slučaj prije komentiranja' budući da postoje različita viđenja o tome kako se točno odvijalo odvođenje djevojke.