BESPILOTNE LETJELICE

Zastrašujuća budućnost ratovanja

11.07.2013 u 12:18

Bionic
Reading

Bespilotna letjelica veličine borbenog aviona vojske SAD kodnog naziva X47-B prvi put je uspješno i poletjela i sletjela na nosač aviona bez ljudske intervencije. Nekoliko mjeseci nakon povijesnog leta nad Atlantikom, letjelica X47-B je samostalno obavila jedan od težih zadataka za ljude - slijetanje na nosač.

Iako vojska SAD-a tvrdi da će ovaj avion biti korišten isključivo u misijama promatranja, on ima prostor za naoružanje i može biti korišten i za ciljanje i napade, piše B92. X47-B je prva letjelica u povijesti koja je dizajnirana da potpuno samostalno obavlja sve zadatke u misiji po unaprijed programiranom protokolu i nije joj potreban 'pilot' koji upravlja sa zemlje, iako je moguće da joj on promijeni zadatke tijekom leta.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima je i Human rights watch, tražile su više puta zabranu proizvodnje, razvoja i korištenja bespilotnih letjelica, prije svega zbog neetičnog načina ratovanja i čestih, velikih civilnih žrtava. Projekt X47-B stajao je dosad oko 1,4 milijarde dolara, a na modelu koji i pojedini zapadni mediji opisuju kao 'zastrašujuću budućnost ratovanja' radi se više od pet godina.