'DELO' ANALIZIRA

Zašto Todorić nudi nižu cijenu za Mercator?

10.01.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Ponuda koncerna Agrokor, koji vlasnicima Mercatora umjesto dogovorenih 120 nudi 80 eura za dionicu u zamjenu za dokapitalizaciju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, zapravo je Agrokorova reakcija na zahtjeve banaka vjerovnica Mercatora, koje traže da se Mercator financijski stabilizira i da Agrokor prilikom preuzimanja većinskog vlasništva otplati petinu Mercatorova duga, oko 200 milijuna eura, navodi u petak ljubljansko 'Delo'

Neophodni uvjet da se kupoprodajni ugovor Agrokora s vlasnicima Mercatora realizira je restrukturiranje Mercatorova duga, pa su banke u pregovorima s Agrokorom tražile da novi vlasnik otplati barem dio kredita, navodi list.

Agrokor se na taj zahtjev, navodi 'Delo', odazvao svojom novom ponudom kojom je spreman Mercator dokapitalizirati sa 225 milijuna eura, ali uz nižu cijenu za dionicu, pa bi za 53 posto dionica Mercatora umjesto 240 milijuna ukupno platio 160 milijuna eura.

'Agrokor bi tako za cijeli Mercator platio 300 milijuna eura, a zajedno s dokapitalizacijom 526 milijuna, dakle 75 milijuna više nego po izvornom kupoprodajnom ugovoru', navodi list.

'Ako se to realizira, Agrokor bi dionicu Mercatora dobio po nižoj cijeni, a dioničari bi za svoje dionice dobili manje, ali bi Mercator bio financijski stabilniji, lakše bi poslovao jer bi bio manje zadužen, vlasnici bi dobili barem nešto, a banke bi se naplatile', rekao je za 'Delo' neimenovani analitičar koji prati događaje oko prodaje Mercatora.


Bitno je znati da su za takvo rješenje zainteresirane banke vjerovnici Mercatora, koje su u isto vrijeme dobrim dijelom i vlasnice Mercatora, a cijela bi se operacija isplatila i Agrokoru, iako bi za Mercator zbog dokapitalizacije potrošio više nego je predviđeno kupoprodajnim ugovorom iz lipnja prošle godine, tvrdi 'Delo'.

Iz Agrokora su jučer poručili da ne žele komentirati špekulacije koje se pojavljuju u medijima, ali da se cijeli proces oko kupnje Mercatora odvija se profesionalno, a ugovor potpisan s konzorcijem prodavatelja striktno poštuje.

Agrokor je sredinom lipnja prošle godine u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Poslovnoga sistema Mercator d.d. s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja.