DRUŠTVENI PARAZITI

Zašto Talijani mijenjaju Ferrarije za Fiate?

23.05.2012 u 10:27

Bionic
Reading

Talijanskim policajcima posljednjih mjeseci na piku su skupocjeni automobili. Zaustavljaju Ferrarije koji brzinu od 0 do 100 km/h postižu za 3,5 sekundi, a od vozača ne traže samo vozačku i prometnu dozvolu, već i – osobni porezni broj

Italija, poput većeg dijela južne Europe, grca u dugovima, pa policija naganja vozače kako bi se uvjerila da plaćaju porez i prijavljuju zaradu koja im omogućuje nabavku vozila vrijednih i do pola milijuna dolara.

Ciljano 'presretanje' vozača dubljih džepova dio je aktualnog rata protiv poreznih prijevara, pokušaja da se iscijedi i posljednji euro u smjeru 2,5 bilijuna dolara talijanskog javnog duga. Porezne vlasti već dugo provjeravaju vlasnike luksuznih automobila, jahti, čak i noćnih klubova koji ne izdaju valjane račune. No otkako je neizabrana, tehnokratska vlada Marija Montija preuzela vlast u studenome, provedba poreznih zakona postala je prioritet.

Čini se da oštre mjere djeluju i, kažu neki, polagano mijenjaju poreznu kulturu. Talijanski dužnosnici kažu da su samo ove godine već otkrili više od 12 milijardi dolara neplaćenog poreza i identificirali više od 2.000 vlasnika luksuznih automobila koji nisu podmirili porezne obaveze.

No takav uspjeh nije došao bez cijene. Područne porezne uprave stalno su meta napada pismima-bombama i molotovljevim koktelima, prošle godine zabilježeno je više od 250 takvih napada.

Odgovornost za neke napade preuzeli su anarhisti, ali nasilje je znak da tzv. 'obični građani' Italije pate zbog recesije na jugu Europe. Dvadeset troje vlasnika manjih poduzeća i obrta prošle godine počinilo je samoubojstvo, a broj samoubojstva motiviranih ekonomskim problemima udvostručio se u razdoblju od 2005. do 2010.

Prošlog tjedna, premijer Mario Monti posjetio je sjedište Porezne uprave u Rimu te obećao da će policija koja osigurava poreznike imati dodatnu podršku u vojsci i obavještajnim službama. On tvrdi da bogati Talijani koji ne plaćaju porez ne nanose štetu samo svojim siromašnijim sugrađanima, već i 'daju otrovni kruh vlastitoj djeci'.

Ferrarija za Fiata

Policija je otkrila vlasnike automobila koji se nisu pretjerano skrivali. Jedan razvojni programer iz Perugije, kojega je policija često zatjecala u prebrzoj vožnji gradom, registrirao je svoj vozni park – Ferrarija, Maseratija i Mercedesa – na majčino ime. Policija je otkrila da je u posljednje tri godine utajio sedam milijuna eura od prodaje nekretnina.

Zanimljiv je i slučaj vodoinstalatera iz Pescare koji je uz Ferrari posjedovao i tri kuće te 30 bankovnih računa. 'Da biste nasamarili inspektore, nije dovoljno da prijavite svoj veliki auto na rođakovo ime', našalili su se poreznici u nedavnom izvješću. Policija je dosad uhitila 80 osoba, a pod istragom je još oko 2.000 ljudi.

Utajivači poreza - paraziti

Talijanska vlada objavila je reklamu koja prikazuje različite vrsteparazita i nametnika uz njihova latinska imena, a posljednja slikarezervirana je za ljudsko lice, uz natpis 'društveni parazit, utajivačporeza'. Vlada je omogućila poreznicima neograničeni uvid u bankovneračune te ih opskrbila programskim rješenjima za usporedne prikazeprihoda i rashoda građana.

U razgovoru za ABC News, jedan vlasnik Ferrarija koji je želio ostati anoniman priznao je da mnogi njegovi kolege po limenom ljubimcu imaju razlog za strah, zbog čega pokušavaju prodati automobile čija je cijena na tržištu rabljenih vozila pala i do 20 posto. Neki su čak mijenjali svoje voljene mašine za Fiate.

Promjena društvene klime

Izbjegavanje plaćanja poreza nije ništa novo u Italiji. Kupcima koji kupuju gotovinom često se nude veliki popusti, a često se ne izdaju ni računi – sve su to pokušaji da se plati manje poreza.

U siječanjskom 'poreznom napadu' na mondeno skijalište Cortinu D'Ampezzo pod povećalom su se našla 133 vlasnika Lamborghinija, Ferrarija i ostalih luksuznih automobila. Pokazalo se da gotovo trećina vlasnika prijavljuje prihode manje od 30.000 dolara godišnje.

Promjeni društvene klime svjedoči i sve bolja prodaja obrazaca za prijavu poreza, kao i sve veći broj Talijana koji prilikom kupovine traže račune.

Prstima talijanskih poreznika godišnje izmakne između 150 i 190 milijardi dolara, pri čemu se najveći dio novca povezuje s mafijom, a ne s tradicionalnim poreznim prijevarama. Prema državnom statističkom zavodu, crno tržište guta čak 17 posto BDP-a.