teški UVJETi rada

Zašto su klaonice postale žarišta epidemije? Koronavirus u njima putuje čak osam metara!

24.07.2020 u 15:20

Bionic
Reading

Hladan i ustajao zrak u jednoj njemačkoj klaonici omogućio je kretanje čestica koronavirusa na udaljenosti većoj od osam metara, pokazalo je istraživanje uvjeta u klaonicama, koje su postale žarišta koronavirusa širom svijeta. Znanstvenici su rekonstruirali vjerojatni uzrok izbijanja zaraze u klaonici Toennies Group u gradu Rheda-Wiedenbrueck na sjeverozapadu Njemačke, u kojoj se zarazilo oko 1500 radnika

Upravo su slični uvjeti u drugim klaonicama razlog zašto upravo one postaju epicentri koronavirusa, pokazalo je istraživanje u kojem je sudjelovao i Centar za infektološka istraživanja Helmholtz. Klaonice u SAD-u, Velikoj Britaniji i cijeloj Južnoj Americi registrirale su rapidno širenje koronavirusa i infekciju tisuća zaposlenika, ponajprije onih koji rade u neposrednoj blizini pogona za obradu mesa. Deseci radnika su preminuli, a sindikalisti upozoravaju da nedostatak socijalne distance i dalje predstavlja rizik, piše Bloomberg.

Izbijanje zaraze u Toenniesu vjerojatno je krenulo od jednog zaraženog radnika u svibnju te se proširilo velikim dijelom klaonice, u kojoj je temperatura obično 10 stupnjeva Celzija. Prostorije se nisu često provjetravale, a naporan rad i energični pokreti zaposlenika doprinijeli su strujanju čestica virusa na velikim udaljenostima, rekao je koautor istraživanja Adam Grundhoff.

'Veoma je izgledno da su ti faktori odigrali ključnu ulogu u stvaranju globalnih žarišta u tvornicama za preradu mesa i ribe', rekao je Grundhoff, voditelj istraživanja u Institutu Heinrich Pette u sklopu Instituta Leibniz za eksperimentalnu virologiju. Pod tim uvjetima, udaljenost od 1,5 do tri metra između radnika nije dovoljna za spriječi transmisiju, dodao je znanstvenik.

U međuvremenu, Kina uvodi učestalija testiranja uvezenog mesa, a iako svjetski znanstvenici kažu da je vjerojatnost zaraze putem hrane iznimno niska, Kina je zabranila izvoz nekim klaonicama s prijavljenim slučajevima koronavirusa.