SVIJET U SEDAM DANA

Zašto Poljsku, Češku i Rumunjsku zovu zlatokosama gospodarstva EU-a?

29.10.2017 u 08:09

Bionic
Reading

Poljska, Češka i Rumunjska posljednjih nekoliko godina nadmašile su rastom Njemačku. Japanci novom-starom premijeru dali zeleno svjetlo za naoružanje. Britanci u prvih pola godine Saudijcima prodali 1,1 milijardu funti oružja. I 93-godišnji George Bush senior se ispričava zbog seksualnog uznemiravanja. O događajima u svijetu prošlog tjedna čitajte u pregledu Davorke Grenac

Znate li onu dječju bajku o Zlatokosoj i tri medvjedića? Djevojčica imenom Zlatokosa banula je u dom odsutne tročlane obitelji medvjedića i ugledala na stolu tri zdjelice kaše. Gladna, pojela je kašu koja nije bila ni vruća ni hladna. Sjela je na stolac koji nije bio ni previsok ni prenizak. Umorna, za počinak je odabrala krevetić medvjedića jer nije bio ni pretvrd ni premekan...

Zahvaljujući razumnom izboru djevojčice plavih očiju i duge zlaćane kose, stručnjaci su ni vruće ni hladno gospodarstvo, ono s umjerenim rastom i niskom inflacijom koja dopušta monetarnu politiku prihvatljivu tržištu, slikovito nazvali 'ekonomijom Zlatokose'. Upravo takvom ekonomijom Poljska, Češka i Rumunjska posljednjih nekoliko godina nadmašile su rastom Njemačku kao motor gospodarskog rasta Europske unije, zaključuje u svom prošlotjednom izvješću stručnjakinja za dugovanja tržišta u nastajanju J.P. Morgana, Diana Amoa.

Tri istočna člana EU-a proživljavaju zlatne trenutke gospodarskog rasta, niske stope nezaposlenosti (u Češkoj najmanja u EU) i podnošljive inflacije od dva posto. U drugom kvartalu imaju najviši BDP u odnosu na 2016.: Rumunji 5,7, Česi 4,7, Poljaci 4,4 posto (Unijin prosjek je 2,4). Česi su privukli Toyotu, Volkswagen i Peugeot, Rumunji su najveći izvoznici Dacije, podružnice Renaulta. Kao što naši trbuhom za kruhom odlaze u Irsku, milijun Ukrajinaca traži bolju zaradu u Poljskoj.

Ali što s Babisconijem, kako zbog sličnosti s Berlusconijem nazivaju Andreja Babiša, novog premijera Republike Češke nakon pobjede njegove populističke stranke ANO 2011 na parlamentarnim izborima prošlog tjedna? Može li drugi najbogatiji Čeh i vlasnik Agroferta, grupacije svega i svačega kao Agrokor, osnovanog 1993. i s 35.000 zaposlenih, biti borac protiv političkog establišmenta? Kako je uspio osvojiti glasače obećanjem da će se boriti protiv korupcijske aždaje, iako je tog bivšeg češkog Zdravka Marića i potpredsjednika vlade, zaduženog za gospodarstvo od 2014. do 2017., premijer Bohuslav Sobotka smijenio zbog sumnji u neplaćanje poreza? Optuživali su ga zbog sukoba interesa jer je kao ministar financija za svoju kompaniju povlačio novac iz fondova EU-a, zbog čega je sve do 7. listopada trajala istraga i nakon toga protiv njega podignuta tužba. Dnevnik Politico još je 2014. pisao: 'Češka je paradoks: društvo zgroženo korupcijom dalo je moć čovjeku čiji su poslovni interesi najveći sukob interesa u zemlji od 1989. godine.'

  • +3
Andrej Babiš Izvor: Reuters / Autor: DAVID W CERNY

U isto vrijeme, a malo istočnije, na prijevremenim parlamentarnim izborima novi-stari japanski premijer Shinzo Abe dobio je ono što je želio. S koalicijskim partnerom, strankom Komeito, njegovi su liberalni demokrati osigurali tri četvrtine od 242 ruku za skorašnju promjenu poslijeratnog ustava zahvaljujući kojemu je Japan od Drugog svjetskog rata do danas bio vojno neutralna zemlja.

Pritisnuti izborom između premijera kojemu većina ne vjeruje i opozicijskih stranaka koje ne podupiru, na izbore je izašao rekordno nizak broj Japanaca, tek jedan posto više od najnižih 52,66 posto 2014., primjećuju zlobnici. Ali cilj je postignut, što znači da se Japan laća oružja, a pacifizam postaje iluzija nakon učestalih ispada Sjeverne Koreje, kineskih ambicija i neizvjesne spremnosti SAD-a da čuva regionalnu sigurnost onako kako se to činilo prije Trumpa. Japan i Australija moraju više pridonositi čuvanju sadašnje ravnoteže u svijetu, tvrde geostratezi, a jugoistočna Azija i Australija ionako se više ne boje nekadašnjeg japanskog militarizma.

Oružje stoga postaje sve izdašnija roba, naročito za britanske proizvođače koji su Saudijskoj Arabiji u prvoj polovini godine prodali oružja u vrijednosti od 1,1 milijarde funti. Theresa May očito nije slučajno izabrala Saudijsku Arabiju kao jedan od prvih inozemnih izleta nakon pokretanja formalnog procesa Brexita. Takva ogromna suma sramotno je profitiranje proizvođača oružja na račun konflikta Saudijske Arabije i Jemena, u kojemu su ubijene tisuće civila, a milijuni pogođeni bolešću i glađu, kaže dopredsjednik liberalnih demokrata Jo Swinson, poručujući: 'Britanci znaju i mogu bolje.'

Holivudski car Harvey Weinstein je gol. Nakon njegova pada s olimpa zbog napastovanja 50 žena ispod kamena izviruju novi pohotni crvi, poput redatelja i scenarista Jamesa Tobacka, kojemu je LA Times stavio na dušu seksualno napastovanje više od 200 žena, novinara i voditelja ABC Newsa Marka Halperina, optuženog za napastovanje pet žena, i bivšeg američkog predsjednika Georgea H.W. Busha zbog uznemiravanja jedne žene. Toback se branio tvrdnjom da su njegove nemoralne nakane 'biološki neizvedive', jer je šećeraš i srčani bolesnik, Halperin se javno ispričao, kao i Bush senior, sada u invalidskim kolicima, priznavši da je drpao jednu glumicu za vrijeme zajedničkog fotografiranja 2014. Njemu je tada bilo 90 godina. Bill Clinton za sada šuti.

Više od 200 žrtava ili samo jedna - jednako je nedopustivo. U do sada neviđenoj kakofoniji na tu temu britanski Guardian komentira kako se Weinstein i njegovi često 'peru' liberalizmom što im služi kao oprost od samovolje i pohlepe više klase koja smatra da ima prirodno veća prava od ostalih.

Weinstein se tako družio s Trumpom, a podupirao Obamu i gospođu Clinton, kritizirao rasizam, cenzuru i seksizam, nakon terorističkog napada na francuski Charlie Hebdo strastveno zagovarao slobodu medija, organizirao superluksuzne dražbe za skupljanje novca namijenjenog borbi protiv AIDS-a, obećavao borbu za oštriji zakon o nošenju oružja i zalaganje za dodjelu većeg broja stipendija za visoko obrazovanje žena. Ustanak napastovanih žena stigao je i do Bruxellesa,  ali o tome su vas izvijestile hrvatske europarlamentarke.

  • +9
Pripreme za sprovod tajlandskog kralja Rame IX Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tajland je tužan. Cijelu godinu zemlja tuguje za preminulim 88-godišnjim kraljem Bhumibolom Adulyadejom. Iako je umro 13. listopada prošle godine, kremirali su ga tek prošlog četvrtka. U međuvremenu su pripremali najraskošniji sprovod u povijesti zemlje. Samo za tu priliku na glavnom je trgu Sanam Luang u Bangkoku izgrađen krematorij s devet pozlaćenih paviljona ukrašenih slikama, skulpturama i rezbarijama. Posebno dizalo odvozi posmrtne ostatke u zlatnoj lađi do spalionice na vrhu zdanja, simbolizirajući odlazak na planinu Meru, središte hinduskog svemira, na mjesto kojemu se, prema vjerovanju Thaija, vraća duh njihova monarha. Zdanje je stajalo 30, cijeli pogreb 90 milijuna, praćen je petodnevnim posmrtnim ceremonijama, uključujući drame pod maskama i lutkarske predstave s temama iz hinduskih epova. Nakon završetka sprovoda krematorij se ruši, ali na Tajlandu je već izgrađeno 85 replika, uključujući devet u samom Bangkoku.

P.S. Halloween pada sljedećeg utorka 31. listopada, a Amerikanci za tu noćnu makabr terevenku svake sezone izbacuju nove kostime. Ove godine hit su maske vojske mrtvaca iz 'Igre prijestolja'. Za one naročito napaljene na mračne avanture s kosturima i duhovima San Francisco Dungeon prima turiste na noćenje s 30. na 31. listopada u nekadašnju tamnicu na ukleti otočić Alcatraz. Zatvorski Disneyland s različitim atrakcijama, specijalnim efektima i glumcima otvoren je 2014., a vlasnik i upravitelj je britanski Merlin Entertainment, kompanija sa 127 atrakcija, 19 hotela i sedam turističkih sela u 24 zemlje. Gosti mogu birati običnu ćeliju ili 'Alcatraz apartman' s VIP tretmanom, koji uključuje zatvorsko odijelo, ponoćni zalogaj i doručak u krevet. Cijena - znakovitih 666 dolara.