EKSTRAVAGANTNA SVEČANOST

Kreće petodnevni oproštaj od tajlandskog kralja-poluboga ispred zlatnog krematorija

24.10.2017 u 22:24

Bionic
Reading

Na Tajlandu u srijedu započinje petodnevna svečanost povodom kremiranja tijela kralja Tajlanda Bhumibola Adulyadeja, tijekom vladavine nazivanog Rama IX., koja bi trebala ukazati na gotovo božanski status kraljeva te zemlje kojom vlada ultrarojalistička hunta

Završno kremiranje kralja Bhumibola Adulyadeja, koji je preminuo u listopadu prošle godine, održat će se u četvrtak, a pripreme u kojima su sudjelovali savjetnici palače, generali i majstori kremiranja trajale su mjesecima.

Nakon završnog kremiranja posmrtni ostaci monarha bit će prevezeni uz veliku pompu iz palače u raskošni, pozlaćeni krematorij.

Mjesto kremiranja također je pomno odabrano i uređeno, a ukrasili su ga tesari koji su mjesecima rezbarili drvo i likove iz hinduističke i budističke mitologije. Krematorij preminulog kralja, visok 50 metara i optočen trima slojevima zlata, ukrašen je s više od 500 likova i životinja, a predstavlja brdo Meru koje budisti i hindusi štuju kao središte svemira.    

'Svečanosti za kralja zamišljene su kao da su namijenjene polubogu', pojasnio je Eakkarak Limsunggas, šef policijskog odjela zadužena za poštivanje protokola.

Policijske postrojbe će naime pozorno provjeravati da gledatelji poput novinara koji prate događaj budu odjeveni u crna odijela i pokažu štovanje.

Inače, tijekom subotnje generalne probe tisuće Tajlanđana okupile su se na ulicama oko palače kako bi nazočili posljednjim pripremama za sprovod.

  • +9
Pripreme za sprovod tajlandskog kralja Rame IX Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kralj Maha Vajiralongkorn, sin preminula kralja, u četvrtak će morati predsjedati svečanošću kremiranja, što je ključni dan pogreba koji će službeno početi u srijedu i trajati pet dana, a nazočit će mu 250.000 osoba.

Preminuli kralj, poznat pod imenom Rama IX, zasjeo je na prijestolje još 1946. godine te se smatra najdugovječnijim monarhom u tajlandskoj povijesti, a u trenutku smrti najdugovječnijim svjetskim monarhom.

Iako je Bhumibol ustavni monarh, nekoliko puta je odlučno intervenirao u tajlandsku politiku, uključujući političku krizu 2005. - 2006. godine. Bhumibolu mnogi također pripisuju važnu ulogu u tajlandskoj tranziciji prema demokraciji 1990-ih, iako je u ranijim periodima vladavine znao podržavati vojne režime.

Kralj je koristio svoje golemo bogatstvo kako bi financirao razne razvojne projekte, posebno u seoskim područjima. Nevjerojatno je popularan u Tajlandu, a mnogi Tajlanđani na njega gledaju kao na polubožanstvo. Kritičari, uglavnom izvan zemlje, pripisuju taj status suzbijanju kritike monarhije.

Bhumibol je rođen u Sjedinjenim Državama, obrazovan je u Švicarskoj, a u slobodno vrijeme bavio se glazbom, umjetnošću i jedrenjem.