andrej babiš

Tko je 'češki Trump'? Muljao sa subvencijama EU-a, okrenuo milijarde, a sad se bori protiv korupcije

23.10.2017 u 22:09

Bionic
Reading

Budući češki premijer i jedan od najbogatijih Čeha Andrej Babiš, koji je u nedjelju odnio uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima, po mnogočemu podsjeća na američkog predsjednika Donalda Trumpa, pa ne čudi njegov nadimak 'češki Trump' ili 'Babisconi', kako mu tepaju neki, uspoređujući ga s bivšim talijanskim premijerom i poduzetnikom Silvijem Berlusconijem

Babiš, čija je stranka ANO (češki 'da') premoćno pobijedila na netom održanim parlamentarnim izborima, drugi je najbogatiji čovjek u Češkoj. Do proteklog svibnja bio je ministar financija, a u politiku je ušao krajem studenog 2011. godine, osnovavši građansku inicijativu ANO u kojoj je okupio građane nezadovoljne posvemašnjom korupcijom i previsokim porezima.

Ovaj inženjer po struci rođen je 1954. godine u Bratislavi u slovačkoj obitelji, a još kao student ekonomije ušao je u tadašnju čehoslovačku Komunističku partiju, što mu je kasnije donijelo optužbe da je radio za tajnu policiju nekadašnje države StB, ali i surađivao s KGB-om. Danas su pak komunisti redovito na meti Babiševih političkih govora iako ga bije glas da je okružen moćnicima iz bivšeg sustava.

Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća Babiš je radio u Maroku kao trgovac kemijskim i poljoprivrednim proizvodima, a 1993. godine osniva uspješnu agronomsku tvrtku Agrofert koja mu je, prema podacima magazina Forbes, donijela bogatstvo u iznosu od četiri milijarde dolara. Agrofert u svojem vlasništvu ima nekoliko dnevnih novina, televiziju Očko TV te radiopostaju Radio Impuls, koja je trenutno najslušanija u Češkoj.

Sam Babiš također je vrlo popularan među Česima koji u budućem premijeru vide borca protiv korupcije, unatoč optužbama da ne plaća porez na dobit te da je nezakonito primao i potom pronevjerio subvencije Europske unije.

  • +3
Andrej Babiš Izvor: Reuters / Autor: DAVID W CERNY

Budućeg češkog predsjednika vlade mediji nerijetko nazivaju 'češkim Trumpom', a osim po novcu, kontroverznom biznisu i populističkim stavovima o borbi protiv korupcije i uvođenju reda u zemlju, Babiš s američkim predsjednikom ima još jednu zajedničku crtu, a to je znatno mlađa i atraktivna supruga Monika, koja ga prati na svakom koraku.

Monika je dizajnerica interijera i majka njihovo dvoje djece, a tek nedavno su izgovorili sudbonosno 'da'. Glamurozno vjenčanje upriličeno je za 200 gostiju, praktično pred samu predizbornu kampanju. Na optužbe da je datum izabran upravo zbog popularnosti mladenci su kazali kako su vjenčanje planirali duže vrijeme.

Hard work😉#capihnizdo #wedding #weddingday #justmarried #workingcouple

Objavu dijeli Mona (@monikababisova)

Baš kao i njegov američki kolega, Babiš također učestalo daje neprimjerene izjave pa je tako nedavno osporio holokaust nad Romima, kazavši kako su u nekadašnji koncentracijski logor Lety na jugu Češke nacisti slali isključivo neradnike. Zbog izjave Babiš se ispričao i posjetio mjesto nekadašnjeg logora, a na taj čin ga je primorao još uvijek aktualni premijer Bohuslav Sobotka kako bi umirio duhove.

O Babiševu privatnom životu se malo zna, osim da sa suprugom učestalo posjećuje Michelinovom zvjezdicom ovjenčani restoran La Paloma na francuskoj rivijeri, koji je u njegovu vlasništvu.