BIVŠI STOJEDINIČARI PISALI DUKI

'Zašto okrećete glavu od pristranosti, neobjektivnosti i krađe?'

21.03.2011 u 17:59

Bionic
Reading

Već sutra na Trgovačkom sudu u Zagrebu trebala bi biti održana skupština vjerovnika Radija 101 u stečaju. Kakva će biti sudbina radija još nije poznato, no predsjednik HND-a Zdenko Duka prošli je tjedan poslao pismo javnosti u kojem upozorava da treba sačuvati Stojedinicu. Danas mu je na to pismo odgovorila skupina bivših zaposlenika

Otvoreno pismo predsjedniku HND-a Zdenku Duki prenosimo u cijelosti:

'Gospodine Duka,

bilo nam je iznimno drago i nekako toplo oko srca kada smo neki dan pročitali Vaš poziv vjerovnicima Radija 101 i 'svima koji odlučuju' da se sačuva Radio 101. U pravu ste – treba sačuvati Radio 101. Također, u potpunosti se slažemo s Vama da je Radio 101 imao izuzetan značaj u demokratizaciji Hrvatske te da je promovirao kritičko i analitičko novinarstvo. Lijepo ste to primijetili.

Šteta, međutim, što niste pažljivije slušali Radio 101 u 21. stoljeću. Da jeste možda ste - reagirajući na vrijeme pokojim priopćenjem - mogli upozoriti na neprimjerenu praksu kojom je Radio od nekadašnjeg borca za demokraciju i profesionalno novinarstvo otklizao u pristranost, neobjektivnost, šovinističke ispade, netolerantnu komunikaciju, nepotizam, koristoljublje i kao vrhunac svega - krađu. Od svega toga - i prije i sada, a iz nepoznatih nam razloga - okrećete glavu. I potpuno neprimjereno u ulozi predsjednika HND-a dopuštate instrumentalizaciju HND-a i u zaštitu uzimate samo interese nekih članova, dok interese drugih članova tog istog Društva, koji su u ovom slučaju istinski oštećena strana, ignorirate te baratajući poluistinama i neprovjerenim informacijama privatizirate i Društvo i vašu funkciju.

Dobro ste zamijetili da je Radio posljednjih godina 'došao u financijske teškoće'. No, zanimljivo je s kojom lakoćom ignorirate da su te – mi bismo rekli ozbiljne financijske dubioze - posljedica nezakonitog i nesavjesnog poslovanja i upravljanja u kojem su sudjelovali upravo oni na čiju se stranu Vi svrstavate. Time su izravno pokradeni i financijski oštećeni svi suvlasnici Radija koji nisu proteklih godina bili u Upravi, Nadzornom odboru i na uredničkim pozicijama. Svi ti oštećeni suvlasnici bivši su zaposlenici, također zaslužni za ugled i reputaciju koju je nekad imao Radio, a mnogi su i danas članovi HND-a.

Kao medijski djelatnik trebali biste znati da jamac kvalitete i uspješnosti, koja je preduvjet bilo kakve financijske opstojnosti, ne može biti tvrdoglavo ignoriranje promjena na tržištu i među publikom. Stoga je uistinu smiješno tvrditi da je najveće moguće postignuće za program Radija 101 i hrvatski medijski prostor vraćanje emisija koje se nepromijenjene emitiraju od ranih 90-tih. Nije li zabrinjavajuće da medij, koji tvrdi da je uspješan, od tada pa sve do danas nije bio u stanju iznjedriti niti jedan novi format, uza sve okolnosti koje su se promijenile i činjenicu da Radio godinama gubi na slušanosti i da je odavno izgubio utjecaj koji je nekada imao. Da ne podliježete kavanskim pričama i bezočnoj manipulaciji već da u ruke uzmete podatke o slušanosti - uočili biste da se taj pad nije dogodio u posljednjih godinu dana - odnosno za mandata zadnje Uprave - već da traje zadnjih deset godina. A, za Vašu informaciju, emisije sličnog sadržaja, ali modernijeg izričaja i u prikladnijim terminima emitirane su i proteklih godinu dana, kao i na početku 'prvog stečajnog programa'.

Uistinu je šokantno da predsjednik novinarskog društva misli da novinari trebaju razotkrivati korupciju i nezakonito ponašanje u svim dijelovima društva - osim u vlastitim redovima. Takvo licemjerje rijetko se viđa, čak i među političarima.

Da ste uistinu željeli sačuvati Radio 101 i zaštiti njegove interese, kao i interese hrvatske demokracije, te da vam je stalo do profesionalnog novinarstva i zaštite novinarske struke, mogli ste se proteklih godina oglasiti više puta. Primjerice sa sljedećim pitanjima:

- kako to da aktualni glavni urednik Željko Matić koji je 10 godina bio predsjednik Nadzornog odbora Radija 101 nije vidio da je čelništvo lokalnog zagrebačkog radija opralo oko 50 milijuna kuna preko Studentskog servisa, da se godinama ne plaćaju doprinosi i porezi, da se za tzv. intelektualne usluge ljudima izvan Radija plaćaju milijunski iznosi, da se na reprezentaciju u godini dana znalo potrošiti i više od 600 tisuća kuna?

- ako predsjedniku HND-a to do tada i nije bilo poznato, kako to da nije reagirao na revizijski izvještaj o poslovanju Radija 101 u kojemu je utvrđen manjak od 19 milijuna kuna kada je o tome obaviještena cjelokupna javnost?

- zašto onda, ako je primijetio taj podatak, nije pozvao na opstojnost Radija 101 ?

- zašto predsjednik HND-a od Ministarstva financija, Porezne uprave i inih nije tražio objašnjenje za neplaćanje poreza i doprinosa novinarima i drugim zaposlenicima?

- zašto nije pitao čelništvo Grada Zagreba zašto, kao donedavno najveći pojedinačni vlasnik (25 posto), nije kontroliralo zakonitost poslovanja Radija 101 te što je radio njihov predstavnik u Nadzornom odboru cijelo desetljeće?

- zašto je trenutni predsjednik HND-a ismijavao isplaćivanje pozajmica, kada se dobro znalo da je Račun Radija 101 blokiran nezakonitim ponašanjem bivše Uprave i da nema druge mogućnosti za kakvo-takvo honoriranje rada zaposlenika?

- kako to da se ni danas ne pita kakva je sudbina honoraraca Stojedinice koji su odrađivali golem posao a koji se u stečajnom postupku vjerojatno neće moći naplatiti?

- zašto predsjednik HND-a nije reagirao na govor mržnje što se u godinama pred smjenu uprave širio eterom, a što je u suprotnosti ne samo demokratskim uzusima, nego i Kodeksom časti HND-a na čijem je čelu?

- kako to da se nije upitao koliko je u skladu s tim istim Kodeksom časti da novinari sami prikupljaju sponzore i ugovore za svoje emisije?

- kako to da svojim priopćenjem štiti Silvija Vrbanca, koji je pokušao ukrasti ime i brand Radija 101 kao svoje vlasništvo, što bi bio rezultat registracije žiga Radija 101 na njegovo ime i da li bi imao isto takvo razumijevanje da neki član HND to pokuša s imenom HND-a?


Gospodine Duka
, kako to da nekim prigodnim priopćenjem nikada niste stali na stranu novinara koji svoje karijere nisu gradili ispred Charlija i Buldoga, a koji su željeli sačuvati opstojnosti i nezavisnost Radija 101? Jer mi smo - iako nas se redovno opisuje kao poslovno neupućene, programski neosviještene, dvojbene i kao novinare i kao ljude – pokušali uvesti reda u poslovanje Radija 101, onemogućiti krađe ne samo danas nego i u budućnosti, graditi program primjeren vremenu i našim slušateljima a ne vlastitim karijerama i lisnicama.

Nadamo se da, za razliku od Vas, članovi HND-a ipak znaju razlikovati razlikovano i po odnosu prema poslu, prema novcu, prema moralu i prema profesiji.

I da ćete im stoga pokazati poštovanje i poslušati zahtjev članova HND-a među nama te odstupiti s mjesta predsjednika Hrvatskog novinarskog društva.

Bez poštovanja,

(dio bivših suvlasnika Radija 101, redom bivši urednici, novinari, glazbeni urednici i tehničari na tom radiju)

Gordana Simonović, bivša izvjestiteljica iz Sabora i Vlade, urednica Intervjua tjedna, Aktualnog 101 i Aktualno-političko redakcije (APR)

Rajko Minković
, bivši urednik kulture i autor-radio drama

Goran Sergej Pristaš, bivši kazališni kritičar, urednik Antene i All Stars On Radio 101

Velibor Mandić, bivši novinar i urednik Aktualnog 101 i urednik APR-a

Tomislav Škaro, bivši novinar i urednik Scarefacea

Robert Tomljenović, bivši novinar i urednik Aktualnog 101

Nino Bantić, bivši novinar i član originalne postave Zločeste djece

Nenad Bartolčić, bivši novinar i urednik emisije o knjigama

Igor Tomljanović
, bivši novinar i urednik Antene, urednik redakcije kultura i urednik programa

Robert Šantek, bivši voditelj i djelatnik marketinga

Vesna Krbot-Nejašmić, bivša novinarka i urednica APR-a i redakcije Društvo

Agata Juniku
, bivša novinarka i urednica Antene

Gordan Antić, bivši realizator programa i ton majstor

Mirela Budimić
, bivša glazbena urednica

Tomislav Šunjić
, bivši glazbeni urednik

Silvija Šeparović, bivša novinarka i urednica Aktualnog 101, Week Reporta, urednica redakcije APR i urednica Informativnog programa

Nataša Magdalenić Bantić
, bivša novinarka i urednica Aktualnog 101 i Week Report
.'