SIGURNOST U KRIZI

Zašto Njemačka povlači zlatne rezerve iz Britanije?

zlato zlatne poluge

zlato zlatne poluge

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Najveći dio njemačkih zlatnih rezervi nalazi se u trezorima u inozemstvu. To zlato već odavno nitko nije vidio. Zato Državni ured za reviziju od središnje banke traži detaljnu kontrolu, piše Deutsche Welle. Međutim, britanski The Telegraph navodi sadržaj povjerljivog izvješća koje je objavljeno u srijedu, a prema kojem je Njemačka već povukla dvije trećine svojih golemih rezervi zlata iz trezora Bank of England nedugo nakon uvođenja eura prije više od deset godina, a to se sprema učiniti opet

U krizna vremena zlato pruža sigurnost. Sada, kada je dužnička kriza poljuljala zajedničku europsku valutu, njemački političari i Državni ured za reviziju odjednom su se sjetili zlata. Je li njemačka središnja banka Bundesbank posljednjih godina uopće sama kontrolirala leže li sve poluge još uvijek u trezorima američkih, britanskih i francuskih središnjih banaka? Tamo se, naime, nalazi najveći dio njemačkog zlata. U trezorima njemačke središnje banke u Frankfurtu nalazi se samo oko 30 posto zlatnih rezervi, piše Deutsche Welle, dok se prema pisanju britanskog The Telegrapha otprilike 66 posto nalazi u New Yorku, 21 posto u Bank of England, i osam posto na obali Francuske.

Njemačka inače ima 3.396 tona zlata vrijednog 143 milijarde eura, što je čini drugim po veličini svjetskim gospodarstvom nakon SAD-a. Trenutačna rekordna cijena zlata tu bi vrijednost mogla još više povećati.

Državni ured za reviziju, neovisna ustanova koja kontrolira državne financije, istražila je po nalogu saveznog parlamenta ima li Bundesbank uopće točan uvid u zlatne rezerve. Već mjesecima se od središnje banke zahtijeva da obavi detaljnu kontrolu, umjesto da samo povremeno baci pogled na rezerve ili se oslanja na pismene potvrde stranih središnjih banaka.


Zašto je zlato izvan zemlje?

Zlatne poluge su važan dio rezervi središnjih banaka eurozone. Članice eurozone raspolažu s više od 10.787 tona zlata, a Europska središnja banka s više od 502 tone. Austrija ima 280 tona, zadužena Grčka 111 tona, Portugal 382, a Španjolska 281 tonu.

Zašto se njemačke zlatne poluge nalaze u inozemstvu? To navodno ima veze s Hladnim ratom, jer je postojao strah od sukoba između Istoka i Zapada na njemačkom teritoriju pa je bilo sigurnije pohraniti zlato u inozemstvu. To na prvi pogled zvuči logično, no povjesničari smatraju da za to postoje drugi razlozi. 'Danas to više nije tako poznato, ali Nijemci su 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća na teret zapadnih sila ostvarivali velike dobiti. I dok su oni trebali vojnu zaštitu, Amerikanci, Britanci i Francuzi su bili kronično u stisci s novcem', objasnio je za DW povjesničar Werner Abelshauser. Te su zemlje od Njemačke dobivale povoljne kredite, a deponiranje njemačkog zlata u njihovim trezorima trebalo je stvoriti veće međusobno povjerenje.

Bundesbank je u međuvremenu reagirao na zahtjeve Državnog ureda za reviziju i priopćio da nema sumnje 'u integritet, ugled i sigurnost' stranih trezora. Središnja banka također tvrdi da je iz postojećih dokumenata i kontrolnih postupaka već desetljećima vidljivo da su zlatne rezerve nedirnute. Državni ured za reviziju ne sumnja u poštenje stranih partnera, ali traži strožu kontrolu. Sada je Bundesbank obećao da će tijekom iduće tri godine dopremiti 150 tona zlata iz New Yorka u Njemačku. Zlato će biti rastaljeno kako bi se preispitali njegova kakvoća i količina.

Kako će se obaviti taj transport? Najvjerojatnije ne onako kako su to učinili Francuzi 1966. Oni su navodno, barem se tako spekulira, poluge iz New Yorka dopremili podmornicama. Tadašnji francuski predsjednik Charles de Gaulle inzistirao je na povratku zlata iz trezora američke središnje banke u Francusku. De Gaulle ni pod koju cijenu nije htio biti ovisan o SAD-u.

U izvješću objavljenom u srijedu se navodi kako je 2000. i 2001. 500 tona zlata od ukupno 1.440 tona povučeno iz Londona i avionom prebačeno u Frankfurt  jer su 'troškovi pohrane bili previsoki'. Zanimljivo, to se dogodilo u vrijeme kada je euro bio na najnižoj razini u odnosu na dolar i u vrijeme kada je Britanija prodavala veći dio svojih zlatnih rezervi.

'Svo zlato mora se vratiti kući: istina je da u ovoj krizi trebamo imati sigurnost kroz naše zlatne rezerve', kazao je Heinz-Peter Haustein iz Slobodnih demokrata (FDP).

Iz Bundesbanka su poručili da su imali puno povjerenje u 'integritet i neovisnost' svojih skrbnika, o čemu su dobivali detaljno izvješće svake godine. Ipak, ukazali su i na to da je potrebno učiniti daljnje korake kako bi osigurali svoje rezerve.

'To bi također moglo značiti preseljenja dijela fundusa', poručeno je iz Bundesbanka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi