PROMJENA IMENA

Zašto je svinjska gripa postala gripa A?

03.05.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Iako je izraz svinjska gripa postao globalno prepoznatljiv, Svjetska zdravstvena organizacija, korak do pandemije, uvela je novi službeni naziv: gripa A

Premda se to dogodilo navodno zbog apela stočara koji trpe ogromne štete na području svinjogojstva, profesor Ilija Kuzman s Medicinskog fakulteta u Zagrebu tvrdi da je za promjenu imena odgovorna politika.

U arapskom svijetu nisu bili sretni što se ova gripa zova svinjska, a u Meksiku su se usprotivili tome da se zove meksička ili sjevernoamerička. Zbog toga je donijeto kompromisno neutralno rješenje - nova gripa A, kaže Kuzman za Jutarnji list. Egipat je u subotu najavio da je započeo klanje 250 tisuća svinja, iako stručnjaci naglašavaju da nema opasnosti od zaraze ako se kozumira svinjetina.

Na svjetskoj razini u vezi sa svinjskom gripom jedna od novosti jest to što je Svjetska zdravstvena organizacija uvela više reda u registriranje oboljelih i umrlih. Izrađen je strogi protokol, sličan onom koji već postoji za ptičju gripu. Ubuduće će WHO registrirati i primati izvješća samo za dokazane, a ne i za sumnjive slučajeve gripe, što će rezultirati nešto manjim brojevima od dosadašnjih.

Kuzman kaže da glavni problem nastaje kad se bolest pojavi kod osobe koja nije boravila u Meksiku. To se ovih dana dogodilo u Njemačkoj, gdje je virusom zaražena medicinska sestra koja je bila u kontaktu s pacijentom koji je došao iz Meksika.

Jedan pacijent kontaktom može zaraziti barem pet osoba, one pak 50, a njih 50 - 5000. U tom slučaju nastaje epidemija i u dva tjedna može biti zahvaćena cijela Europa. Ipak, s obzirom da je ova gripa vrlo brzo detektirana, vjerojatno neće buknuti u tako kratkom vremenu, misli Kuzman.