MATIĆ OSUDIO GOVOR MRŽNJE

'Zašto je general Lucić čekao tri godine da reagira na grijehe struktura?'

03.04.2013 u 07:40

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Matić i tri dana nakon što je dio branitelja na obilježavanju obljetnice akcije Plitvice predsjednikovu izaslaniku okrenuo leđa ponavlja – to je nepoštivanje institucije predsjednika Republike i politiziranje skupa. U kratkom intervjuu za tportal osvrnuo se i na govor generala Josipa Lucića, upitavši ga 'zašto je čekao tri godine da reagira na grijehe vladajućih struktura'

Nezadovoljan činjenicom da je na komemoraciju na Plitvicama umjesto predsjednika Ive Josipovića došao njegov savjetnik Siniša Tatalović, dio branitelja govorniku je u znak prosvjeda okrenuo leđa pritom ga i vrijeđajući po nacionalnoj osnovi. Kako komentirate te događaje?

Okretanje leđa izaslaniku predsjednika Republike Hrvatske Siniši Tataloviću zapravo je odraz nepoštivanja same institucije Predsjednika Republike. Naime, prema svakom protokolu izaslaniku treba pokazati jednako poštovanje kao i onome koga predstavlja. Ivo Josipović je legalno i legitimno izabrani predsjednik Republike i time je svaki njegov ili izaslanikov nastup zapravo nastup predsjednika. Vrijeđanje po nacionalnoj osnovi je govor mržnje koji u posljednje vrijeme, kako izgleda, postaje 'nacionalni sport' i protiv toga se snažno treba boriti.

Osim što je okretanje leđa izaslaniku predsjednika Republike Hrvatske Siniši Tataloviću ujedno i nepoštivanje institucije predsjednika, to je i izraz nepoštovanja mišljenja hrvatskih građana izraženog na izborima.

I sami ste bili predsjednikov savjetnik. Jeste li i Vi imali slične neugodnosti u smislu negodovanja zbog toga što ste na neki skup došli Vi, a ne sâm predsjednik?

Ne, nikada nisam doživio neugodnosti kao što ih je doživio gospodin Tatalović. Osim što je ovakvo ponašanje prema izaslaniku predsjednika Republike izraz nepoštivanja institucija Republike Hrvatske i nepoštivanja mišljenja hrvatskih građana, ono je izraz i elementarne ljudske nepristojnosti. Osobno mi je uvijek bila velika čast biti izaslanik predsjednika, kao što mi je i danas velika čast biti izaslanik premijera Milanovića.

Zapovjednik akcije Plitvice, general Josip Lucić, uputio je kritiku zbog 'grijeha vladajućih struktura prema građanima i branitelja'. Postoji li taj 'grijeh'?

Mogu razumjeti da general Lucić nije mogao reagirati na 'grijehe vladajućih struktura' u periodu svoje vojne službe, ali ne mogu razumjeti što je čekao pune tri godine – od svojeg umirovljenja do danas – da bi reagirao na te 'grijehe'.


Osim toga, general Lucić svojim je govorom napravio upravo ono za što optužuje aktualnu vlast – političkim je govorom instrumentalizirao hrvatske branitelje. Smatram, naime, da je generalov govor, odnosno njegovo bavljenje Srbima u Hrvatskoj, Hrvatskom radiotelevizijom te vojnim odmaralištima i braniteljskim lječilištima, uistinu bio neprimjeren na mjestu na kojemu bismo se trebali sjetiti jedne od prvih uspješnih operacija hrvatske policije, ali i prve žrtve Domovinskog rata – Josipa Jovića

General Lucić, kako ste spomenuli, zapitao se i 'zašto nema braniteljskih lječilišta i centara za odmor na moru', što je na tragu jedne od Vaših inicijativa. Doista, zašto još uvijek nema lječilišta i odmarališta za branitelje?

Ideja i projekt veteranskih centara i lječilišta dio su programa aktivnosti Ministarstva branitelja, a general Lucić je, iskoristivši upravo inicijativu Ministarstva, vrlo populistički pokušao prikupiti ponešto poena u hrvatskoj javnosti.

Ministarstvo branitelja radi na projektima veteranskih centara i lječilišta i, čim budemo imali prve konkretnije podatke i rezultate, izložit ćemo ih javnosti.