PREDIZBORNA PREVIRANJA

Zašto je Crkvi ljevica neprihvatljiva

17.10.2011 u 14:31

Bionic
Reading

Mjesec i pol prije parlamentarnih izbora sve su češća medijska spekuliranja o političkoj opredijeljenosti Crkve. Skreće li ulijevo? Je li HDZ izdao povjerenje vjernika? Vidi li Crkva treću opciju na vidiku? Dio odgovora mogao bi se saznati već danas nakon poslijepodnevnog susreta premijerke i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, a pogotovo za nekoliko dana kada završava jesensko zasjedanje HBK

Tijekom dvodnevnog zasjedanja u Varaždinu crkveni oci dio će vremena posvetiti aktualnoj političkoj situaciji te pripremiti poruku vjernicima pred nadolazeće izbore. Naime, nakon nedavne izjave teologa Adalberta Rebića da će Crkva skrenuti ulijevo, Večernji list piše da o tome nema govora te da će biskupi uputiti vjernicima standardnu poruku te preporučiti da ne glasaju za one stranke i nositelje lista koji su protiv kršćanskih vrijednosti od obitelji i braka, preko pobačaja i eutanazije ali i očuvanje vitalnih nacionalnih interesa.

Tajnik komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitie et pax Goran Črpić koji je ujedno i ravnatelj Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, ne želi se uplitati u dnevnopolitičke teme no ključnim u političkom pozicioniranju ne smatra odnos prema klasičnim pitanjima o pobačaju, braku, istospolnim zajednicama, već odnos prema radu tj. prema radnicima.

U tom je aspektu Črpić žestoko kritizirao ljevicu. 'Problem hrvatske političke scene je činjenica da smo izgubili ljevicu koja je otišla u jako liberalnu perspektivu. Crkva mora zagovarati radnička prava, to je zadnja granica obrane, a nema političke stranke na sceni koja bi ozbiljno zagovarala prava hrvatskih radnika', rekao je Črpić i poručio da se taj problem neće rIješiti jednim izborima. Riječ je, smatra, o globalnom trendu koji se očituje u pomaku ljevice od socijale. Črpić pak smatra da nitko na hrvatskoj političkoj sceni ne zastupa prava i ne artikulira volju radnika.

Na pitanje vidi li u Hrvatskoj političku snagu koja bi se oslanjala na socijalni nauk Crkve, Črpić kaže: 'Bilo bi dobro kada se ne bi samo formalno i deklarativno naslanjali na socijalni nauk Crkve.'

'Mi ćemo se iz krize izvući radeći ili se nećemo izvući, ne mislim pritom samo na doslovni rad već na naš odnos prema radu kapacitet organiziranja, pronalaženja niše gdje možemo biti u oštroj konkurenciji na svjetskoj utakmici', zaključio je.