TEOLOG REBIĆ

'SDP-u treba više katolika u stranci'

03.10.2011 u 10:55

Bionic
Reading

SDP treba više katolika u stranci i općenito bi trebao biti pozitivniji prema vjernicima i Crkvi, ali čak bi i ta lijeva stranka nakon svega što se dogodilo Hrvatskoj znala štititi državne interese, kazao je ugledni teolog Adalbert Rebić u kratkom intervjuu Jutarnjem listu

'SDP nipošto nije manje nacionalna stranka zato što je lijevo usmjeren', ustvrdio je Rebić i udijelio preko tiskanog izdanja Jutarnjega lista od ponedjeljka 3. listopada nekoliko savjeta SDP-ovom šefu Zoranu Milanoviću, nakon što je premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor počela mahati SDP-om kao crvenom krpom pokušavajući desnom biračkom tijelu utjerati strah u kosti.

Međutim, već viđena tradicionalna HDZ-ova predizborna retorika ne nailazi na previše odjeka, čini se, čak ni na mjestu gdje mu je donedavno bila vjerna utvrda. Sudeći prema Rebićevim riječima, povjetarac promjene piri i u Katoličkoj crkvi, dakako uz nekoliko očinskih opaski.

'Vjerujem da bi danas – nakon svega što se Hrvatskoj dogodilo – i lijeva stranka u Hrvatskoj znala štititi nacionalne i državne interese', uvjeren je Rebić. No dodaje: 'Mislim da bi SDP trebao biti pozitivniji prema vjernicima, prema Crkvi i crkvama, u svojim nastupima. Trebao bi stjecati veći broj katoličkih (i kršćanskih općenito) vjernika u svojoj stranci. Onda bi se ta oštrica – odnosno to predbacivanje crvenila SDP-u - otupila.'

Nije tu kraj Rebićevim savjetima Milanoviću: 'SDP bi u svoj program trebao uzimati pozitivne vrednote katolicizma koje su isticane na Drugom vatikanskom koncilu. Trebao bi imati nekog svog glasnogovornika – ne samo takvog koji javno ide na pričest, što je dobro, nego koji bi dobro poznavao socijalni nauk i politička načela Crkve i njih isticao', zaključuje Rebić, koji smatra da bi Kosoričina 'crvena' retorika mogla rezultirati kontraproduktivnim učinkom za HDZ. Zanimljivo, njoj nije udijelio nikakve savjete kojima bi, posluša li ih, mogla uspješno homogenizirati desno biračko tijelo.