DODATNA GARANCIJA

Zašto je britanski sudac oduzeo putovnicu i Vesni Todorić?

08.11.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Londonski sud oduzeo je hrvatsku putovnicu Ivici Todoriću, ali i njegovoj supruzi Vesni, s tim da ona svoju putovnicu može privremeno dobiti natrag uz predočenje povratne zrakoplovne karte u slučaju da želi otputovati u Hrvatsku. U tom slučaju, odmah poslije povratka u Veliku Britaniju putovnicu mora vratiti policiji

Nakon što se vlasnik Agrokora Ivica Todorić pred londonskim sudom (Westminster Magistrates Court) u utorak izjasnio protiv hrvatskog zahtjeva za izručenje sudac Richard Blake pustio ga je na slobodu uz jamčevinu od 100.000 funti, obvezu nošenja sigurnosne narukvice i javljanja policiji triput tjedno. Osim toga, Todorić je morao predati svoju putovnicu, ali i putovnicu supruge Vesne, koja nije ni u kakvom postupku pred hrvatskim pravosuđem.

U Hrvatskoj, barem koliko je poznato, nije bilo slučajeva oduzimanja putovnica isključivo temeljem srodstva ili bliskosti s osobama kojima je putovnica oduzeta u sudskom postupku. Zašto je britanska policija oduzela putnu ispravu Vesni Todorić?

Odvjetnik Branko Šerić kaže da britanski sud sigurno ima pravnu osnovu za oduzimanje putovnice Vesni Todorić.

>>> Sloković kritizirala Plenkovića zbog izjave o britanskom sudu

>>> Todorić će se na sudu pojaviti prije nego što smo mislili

>>> Todorić pušten uz 100 tisuća funti jamčevine, oduzeta mu i putovnica

'To može biti i temeljem sudske prakse, jer je u Britaniji na snazi sustav presedana: možda je nekad ranije neki sud odredio to u praksi, pa se sad primjenjuje u sličnim slučajevima. Osobno, u tome ne vidim nikakvu logiku, a kamoli zakonski razlog. Gospođa Todorić nije optužena niti osumnjičena u tom predmetu', kaže Šerić, dodajući da bi onda bilo donekle logičnije to da su putovnicu oduzeli okrivljenom sinu Anti Todoriću, koji također boravi u Londonu. 

  • +10
Sva lica Vesne Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Jedan od odvjetnika angažiranih u slučaju Agrokor, koji želi ostati anoniman, odluku o oduzimanju putovnice Vesni Todorić tumači kao dodatnu garanciju Ujedinjenom Kraljevstvu da je Ivica Todorić obiteljski vezan za London, iako za razliku od svog supruga gospođa Todorić može napuštati London. 'To ima logike, jer ona nije ni okrivljenik niti osumnjičenik, pa nema razloga da se i njoj postavljaju takva ograničenja', kaže taj odvjetnik.

Pravosudne vlasti u Britaniji nisu se, smatra on, vodile sumnjom da bi Vesna Todorić mogla utjecati na svjedoke u Hrvatskoj, 'pogotovo zato što u postupku koji se vodi u Hrvatskoj nikome od osumnjičenika nije izrečena bilo kakva zabrana prilaska svjedocima, a pogotovo ne bi imalo smisla da se to odnosi na nju'.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Odvjetnik Veljko Miljević ne želi nagađati zašto je britanski sudac oduzeo putovnicu Vesni Todorić, iako ne odbacuje mogućnost da je ona sama ponudila svoju putovnicu britanskim vlastima. Taj odvjetnik, inače, naglašava da se u postupcima izručenja ne postupa prema okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu, nego prema ugovorima o bilateralnoj suradnji između država članica Europske unije.

'To što je povrijeđen čl. 32 hrvatskog Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije ne znači ništa. Možda je to bio upravo prijedlog njegovih branitelja da engleski sud bude sasvim siguran da uz jamčevinu od 100.000 funti uzmu putovnice supružnika Todorić. Na izlasku iz suda Ivica Todorić rekao je da je on sad engleski građanin, prema tome mudrome dosta', kaže Miljević.

Upitan sugerira li to da su Todorići podnijeli zahtjev za britansko državljanstvo, kaže da neće ići tri koraka unaprijed. Podsjeća da u Hrvatskoj postoji nekoliko statusa boravišta za strance: kratkotrajni, privremeni i stalni boravak, a već potonjim stječu se određena prava koja uživaju hrvatski državljani.