KREŠIMIr DEVČIĆ:

Todoriću se može suditi i u odsutnosti, ali 'bilo bi jednostavnije da je u Hrvatskoj'

08.11.2017 u 11:30

Bionic
Reading

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, osvrnuo se u srijedu na slučaj Ivice Todorića u Velikoj Britaniji i činjenicu da je iduće ročište zakazano tek 10. travnja 2018., kazavši da je svaka država članica Europske unije koja je prihvatila okvirnu odluku o europskom uhidbenom nalogu morala istu implementirati u svoje zakonodavstvo te donijeti uvjete kako postupati u ovakvim situacijama

Upitan kako komentira to što se odluka suda u Londonu temeljila na odluci hrvatskog suda da pusti ostalih 14 okrivljenika, odgovorio je da odluka koja se odnosi na druge okrivljenike ne bi smjela biti vezana u odnosu na samog Ivicu Todorića.

'Postupak predaje se vodi u Engleskoj i vodi se po njihovom procesnom pravu. Kod nas se istraga vodi u njegovoj odsutnosti', kazao je Devčić.

Po pitanju očekivane odluke o podnesenim žalbama koje su podnijeli odvjetnici okrivljenika, glasnogovornik Županijskog suda napominje da rokovi teku različito za svakog pojedinog okrivljenika. 'Pretpostavljam da je Todoriću odluka dostavljena putem oglasne ploče', dodao je Devčić.

On pretpostavlja da bi se odluka o pravomoćnosti istrage mogla donijeti 'u relativno kratkom roku'.

Todorić u Londonu Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Može li, po njegovom sudu, situacija s Ivicom Todorićem zakomplicirati proceduru u Hrvatskoj?

'Bilo bi jednostavnije da je ovdje i da je na raspolaganju našim tijelima kaznenog progona. Istraga se može voditi i u njegovoj odsutnosti. Može se podići optužnica, može se ako ne bude dostupan, tražiti suđenje u odsutnosti. Postoje mehanizmi da taj postupak ide dalje', odgovorio je Devčić.

Na pitanje je li Ivica Todorić i dalje bjegunac, odgovorio je: 'On je svakako nama nedostupan'.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

A bi li Županijsko državno odvjetništvo moglo podnijeti novi zahtjev za istražni zatvor radi opasnosti od bijega?

'To su sve opcije koje postoje, ali sad možda s obzirom na činjenicu da se predao on je tamo bio na sudu i morao je dati podatke o prebivalištu gdje boravi što bi značilo da je njegova adresa poznata i po meni bi to isključivalo mogućnost istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega', zaključio je Devčić.