izlazi iz stranke

Milanović povlači posljednje korake prije ustoličenja: U subotu će se pojaviti na Iblerovom trgu i napustiti SDP

06.02.2020 u 16:53

Bionic
Reading

Izabrani predsjednik Zoran Milanović u subotu će, neslužbeno doznajemo, napustiti SDP

U subotu se održava Glavni odbor SDP-a. Na dnevnom redi na Iblerovom trgu biti će programske smjernice stranke ususret parlamentarnim izborima.

Neslužbeno doznajemo kako će se pojaviti i novoizabrani predsjednik Zoran Milanović koji će pokrenuti postupak izlaska iz stranke.

To je obavezan prije nego 18. veljače prisegne za petog predsjednika Republike Hrvatske.

Na inauguraciju Zorana Milanovića, doznaje se u Uredu izabranog predsjednika, pozvano je 39 uzvanika. Među njima su aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i 5 potpredsjednika Sabora - HDZ-ovi Željko Reiner i Milijan Brkić, manjinac Furio Radin, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i Mostov Božo Petrov.

  • +5
Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović i Đuro Sessa (DIP) Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Među uzvanicima su i premijer Andrej Plenković i četiri potpredsjednika Vlade - Davor Božinović, Damir Krstičević, Zdravko Marić i Predrag Štromar. Kao uzvanici pozvani su i bivši predsjednici - Ivo Josipović i Stipe Mesić, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, članovi Milanovićeve obitelji (majka, supruga Sanja Musić Milanović te sinovi), te još 19 članova Milanovićevog izbornog stožera.

Na inauguraciju nisu pozvani predsjednici stranaka, kao ni predstavnici vjerskih zajednica, diplomati ili strani državnici te predsjednik HAZU-a, kojeg su spominjali neki mediji.

Osim uzvanika, na Pantovčaku, gdje će se održati inauguracija, naći će se još ljudi. Bit će tu predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i drugi ustavni suci koji sudjeluju u samoj svečanosti. Uz njih svoju ulogu u svečanosti imat će izvođači himne, klapa Hrvatske ratne mornarice, orkestar Hrvatske vojske te Počasno-zaštitna bojna, koja i inače boravi na Pantovčaku.

Prema hodogramu same svečanosti koja će biti održana u Svečanoj dvorani u Uredu predsjednice, odnosno predsjednika nakon dolaska uzvanika, ustavnih sudaca i samog Milanovića sa suprugom na početku inauguracije bit će odsvirana hrvatska himna. Nakon toga izabrani će predsjednik pred predsjednikom Ustavnog suda položiti prisegu, nakon čega će uslijediti i potpisivanje prisege te Milanovićev govor. Govor će slijediti glazbena točka, no tko će je točno izvoditi u Uredu izabranog predsjednika zasad drže tajnom.

Nakon same inauguracije predviđen je i kratki koktel, a odmah nakon njega obavit će se i primopredaja dužnosti s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.