REPUBLIKANSKA DEBATA

Zasjali Perry i Romney, ugasnula Bachmann

09.09.2011 u 07:32

Bionic
Reading

Teksaški guverner Rick Perry i bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney dijele prvo mjesto na listi potencijalnih protukandidata Baracku Obami na predstojećim predsjedničkim izborima, slaže se većina analitičara nakon gotovo dvosatne republikanske debate održane u Kaliforniji, koju su u srijedu navečer uživo pratili američki gledatelji

Posljednja diskusija republikanskih aspiranata na Bijelu kuću trebala je dati odgovor na pitanje hoće li teksaški guverner i predsjednički kandidat Rick Perry ublažiti svoju ekstremno desnu politiku i retoriku, koje ga čine najizglednijim predsjedničkim kandidatom među članovima pokreta Tea Party, ali ga istovremeno mogu udaljiti od neodlučnih birača. Perry je u srijedu, pragmatično, potvrdio svoja dosadašnja tvrda stajališta po pitanju klimatskih promjena, socijalne sigurnosti i zdravstvene reforme, što će se vjerojatno promijeniti ako osvoji republikansku nominaciju i krene u završnu bitku s Obamom.

Ugledni portal Politico.com pobjednikom je proglasio upravo Perryja, koji je pokazao da je autentičnost jedan od njegovih najjačih aduta. Nije, primjerice, izrazio žaljenje zbog toga što su za njegova mandata u Teksasu pogubljena čak 234 zatvorenika, vjerujući da Amerikanci 'razumiju pravdu'. Teškom artiljerijom obrušio se na najozbiljnijeg protivnika Mitta Romneya, gađajući ga tamo gdje je najtanji: 'Činjenica je da on (Romney) ima jednu od najnižih stopa novih radnih mjesta u državi. Mi smo u Teksasu u posljednja tri mjeseca stvorili više poslova nego što je on postigao u četiri godine u Massachusettsu'.

Komentirajući Perryjeve desničarske eskapade za konzervativni National Review, profesor prava Hadley Arkes s koledža Amherst ustvrdio je da ga je teksaški guverner uspio uvjeriti da 'nije strašan', te da ga takvim neće doživjeti ni većina javnosti. New Republic piše da će Perry sigurno biti republikanski kandidat, jer se tijekom sinoćnje diskusije 'pokazao čvrstim, samouvjerenim, sposobnim da odbije kritike i da uzvrati vatrom kada se na njega puca'.

Romney ostavio 'predsjednički dojam'

Nije, međutim, poznato kako će umjereni Amerikanci reagirati na Perryjev ponovljeni napad na sustav socijalne sigurnosti, koji guverner izjednjačava s Ponzijevom shemom (lanac sreće u kojem se obećavaju visoke zarade) i naziva ga 'jezom za seniore'.

Prema pisanju New York Timesa, Perry je bio neuvjerljiviji odRomneya upravo zbog opaske o socijalnoj sigurnosti. 'Opaska o Ponzijevoj shemi neće biti dobro prihvaćena upravo među republikancima, koliko god konzervativni oni bili. Prošlomjesečno istraživanje CNN-a pokazalo je da se 57 posto republikanaca protivi većim promjenama u sferi socijalne sigurnosti i državnog zdravstvenog osiguranja', piše NYT.

Ni Washington Post ne dijeli uvjerenje da će Perry osvojiti nominaciju, te prednost daje Romneyju.

'Romney je pokazao veliko iskustvo... kontinuirano je davao odgovore koji su zvučali razumno i, usudili bismo se reći, predsjednički. Romney nastavlja provoditi svoju strategiju fokusiranja na predsjednika Obamu i na ekonomiju, ne osvrćući se previše na provokacije ostalih kandidata. To je upalilo', piše Post.

New Republic drži pak da je Romney 'Nelson Rockefeller' današnje Republikanske stranke. Rockefeller, koji je četiri puta osvojio izbore za guvernera New Yorka, bio je 'preliberalan' za svoje doba: podržavao je građanska prava i socijalnu državu, nije štedio na proračunskoj potrošnji, a usto je bio i razveden. Iako je mogao osvojiti predsjedničko mjesto 1960. ili 1968. godine, u tome ga je spriječila vlastita stranka, koja mu nije osigurala predsjedničku nominaciju.

Bachmann razočarala obožavatelje

Bivši guverner Utaha Jon Huntsman popravio je dojam u odnosu na diskusiju održanu u kolovozu, dok se bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum iskazao kao dobar poznavatelj problema i uvjerljivi kandidat, ocjenjuje Washington Post.

Biznismen iz Georgije Herman Cain i teksaški kongresmen Ron Paul nisu se osobito istaknuli. Prvi se opetovano zalagao za svoj plan porezne reforme, dok je drugi nastojao poentirati kritizirajući Perryja zbog zalaganja za kontroverzni program kojim bi tinejdžerice iz Teksasa morale cijepiti protiv spolnih bolesti.

Newt Gingrich, bivši republikanski predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, svrstan je u gubitnike. Žestoko je napao medije, optužujući ih da pokušavaju posijati sjeme razdora među republikance, što je izazvalo salve oduševljenja prisutne konzervativne publike. Daleko neuvjerljiviji, međutim, bio je kada je riječ o vlastitim stavovima i odgovorima na goruća državnička pitanja.

Ekstremna desničarka i kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann, po svemu sudeći, od sinoć je na 'početku kraja': u razdoblju od 20 minuta nije rekla ni riječi, za što će njezini pristaše zasigurno optužiti voditelje diskusije. Činjenica je, međutim, da se Bachmann držala distancirano dok su se vodile najljuće bitke između Perryja, Romneyja i Huntsmana. Bachmann, koja je zasjala u prvoj republikanskoj debati i održala visoku borbenu spremnost u drugoj, nakon diskusije u Kaliforniji pala je u debelu sjenu najvećeg protivnika Perryja, kojemu se sada smiješi većina glasova kršćanskih evangelista i pripadnika Tea Party pokreta. Ukoliko se, naravno, u republikansku utrku u posljednji čas ne uključi bivša guvernerica Aljaske Sarah Palin, koja bi mogla pomrsiti račune Perryju i podjelom najkonzervativnijih glasova osigurati pobjedu umjerenijem Romneyju.