TRAŽE DESETKE SLUŽBENIKA

Zaredali otkazi na sudu u Zagrebu: 'Pratim natječaje. Primit će me svaki privatnik, ali...'

06.10.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Čak 870 sudskih službenika napustilo je posao u razdoblju od 1. srpnja 2022. do kraja lipnja ove godine. Na sudovima je u istom razdoblju bilo 1166 nepopunjenih radnih mjesta. Ako je ljetni štrajk privremeno i usporio odlaske sa sudova, trend otkaza sada je nastavljen nesmiljenom žestinom

Štrajk pravosudnih službenika i namještenika trajao je od 5. lipnja do 27. srpnja, kada je konačno došlo do sporazuma o povišici od 12 posto, a Vlada je odustala od namjere da uskrati plaću za dane provedene u drugom najduljem štrajku u hrvatskoj povijesti. Međutim sudski službenici i dalje su potplaćeni, a mnogi se osjećaju i prevarenima.

Iznevjerena očekivanja štrajkaša poklopila su se s gomilom dodatnih neriješenih predmeta na sudovima, a službenicima malo znači i uputa predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića svim predsjednicima sudova da zbog izvanrednih okolnosti umanje propisanu sudačku normu za 25 posto.

Koliko zaposlenika nedostaje u pravosudnom sustavu, ilustriraju i svježi podaci s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, na kojem su oglašeni natječaji za 30 službenika. Traži se čak deset viših zemljišnoknjižnih referenata, osam zapisničara, šest upisničara, tri zapisničara - vježbenika, dva referenta - financijski knjigovođe i voditelj informatičar. S tog suda dodaju da su u tijeku i 'oglasi za jednog namještenika na tehničkim poslovima te za jednu čistačicu'.

Na pitanje kako taj sud funkcionira s dodatnim zaostalim predmetima nakon štrajka, navode da 'zaostaci u radu postoje, ali da suci, uz pomoć raspoloživih službenika, ulažu povećane napore da bi ih otklonili'.

'Ovo je robija'

A raspoloživih službenika sve je manje.

'Još nisam dala otkaz, ali tražim drugi posao, pratim natječaje. Ne samo ja, puno nas. Ovo nam je robija, nemamo ljudi, a u užasnim smo zaostacima', kaže Maksina Vukašinović, zapisničarka sa zagrebačkog Općinskog suda. Plaća joj je, kaže, povećana za 80 eura, a s privremenim dodatkom od 100 eura 'nešto ne štima' u obračunu.

  • +11
Štrajk u pravosuđu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Ako nam ukinu taj dodatak, na mojih 35 godina radnog staža imam povećanje od 80 eura - nemam ni dodatak na 'vjernost' za više od 20 godina na Sudu. Zapisničarima su nešto malo podigli koeficijent, ali kolegicama upisničarkama ostao je isti, a to su dosta manje plaće', tumači Vukašinović.

Kaže da su uvjeti rada i dalje loši jer se u zgradi naveliko obavljaju radovi te već dugo traje kohabitacija zaposlenika i građevinskih radnika: 'Sad se vanjski radovi privode kraju, pa više nismo na tolikom propuhu. Ne znamo što će biti kad krenu mijenjati parkete i vrata, sve to treba brusiti, bojiti.'

'Kupovina političkih bodova'

Svima su se, kaže zapisničarka Vukašinović, nakupili veliki zaostaci, osobito u Zemljišnoknjižnom odjelu. Kronično nedostaje ljudi, a odaziv na natječaje je nikakav. I ona prati natječaje, ali kod nekih drugih poslodavaca. Možda kod privatnika?

'Meni ovo nije jedino znanje koje posjedujem, ja sam vrhunski robno-materijalni knjigovođa, primit će me svaki privatnik. Dat će mi plaću, ali problem je u tome što će me prijaviti na minimalac. A ja moram misliti i na prosjek za penziju', tumači ova razočarana sudska službenica. Nije jedina.

'Baš danas pod pauzom kolegice i ja smo razgovarale o tome da se osjećamo baš 'isprostituirano' – netko je na nama kupio političke bodove. Samo čekamo tko će u kojoj fotelji i kojem odboru osvanuti', objasnila je, dodajući da se ljudi i dalje iščlanjuju iz sindikata.