rasprava u saboru

Oporba: Pravosuđe je najzapuštenija cigla devastirane države; HDZ: Živite u paralelnom svemiru

29.09.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Oporbeni zastupnici u petak su uoči objedinjene rasprave o izmjenama zakona o sudskom registru i trgovačkim društvima prozvali Vladu i parlamentarnu većinu za sustavno potkopavanje pravosuđa.

Zastupnica Centra Dalija Orešković ocijenila je da ti zakonski prijedlozi "sami po sebi i nisu loši", ali i da digitalizacija "apsolutno ništa ne rješava". Smatra i da se pravosuđe namjerno ostavlja kao "najzapuštenija cigla potpuno devastirane i razrušene države".

Vesna Nađ (Klub Socijaldemokrati) drži također da predložena digitalizacija nije "čaroban štapić" kojim će se riješiti svi nagomilani problemi u pravosuđu a koji su ove godine eskalirali štrajkom sudaca te sudskih službenika i namještenika.

Podsjetila je da je ministar pravosuđa Ivan Malenica najavio da će do 2026. godine biti završen Trg pravde na prostoru nekadašnjeg kompleksa vojarne u Selskoj cesti gdje bi se trebali sudovi. To, međutim, smatra Nađ, neće promijeniti stanje u pravosuđu, ni smanjiti broj neriješenih predmeta niti osigurati adekvatne financijske uvjete sucima.

"Bez zadovoljnih, adekvatno plaćenih zaposlenika džaba vam digitalizacija i nove zgrade", poručila je.

Oporbeni zastupnici su umjesto rasprave o predloženim zakonima traženjima stanke upozoravali na loše stanje u pravosuđu.

Katarina Peović (Radnička fronta) ustvrdila je da, iako predloženi zakoni imaju neka pozitivna poboljšanja, imamo potplaćene državne državne službenike i namještenike.

Peović za uvođenje poreza digitalnim divovima na digitalne usluge

Upitala je i zašto u prijedlozima zakona nije uveden porez za digitalne divove (Amazon, Google, Facebook) na digitalne usluge ostvarene u Hrvatskoj na kojima su ostvarile velik profit. Napomenula je da je taj porez uvelo više zemalja.

Daniel Spajić (Klub Domovinskog pokreta) smatra, pak, da se prijedlozima zakona želi dati mogućnost da se opozvani članovi Uprave Ine vrate "u sedlo". "Ovo je vrlo opasna stvar. Nema tu nikakvih 'sitnih promijenica'. Tu su jako velike promjene, ali su jako dobro skrivene", kazao je Spajić.

HDZ-ov Damir Habijan ocijenio je da, slušajući oporbu, očito žive u "paralelnom svemiru". Istaknuo je da vlada kontinuirano radi i na poboljšanju materijalnih prava te ulaganjima u infrastrukturu u pravosuđu. Negirao je oporbene kritike da vlada ne vodi računa o materijalnim pravima sudaca i svih zaposlenika i namještenika u pravosuđu.

  • +9
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

"Govoriti na ovakav način da Vlada zapostavlja i ne vodi računa o materijalnim pravima namještenika i službenika te sudaca i drugih pravosudnih djelatnika može reći samo onaj tko ili ne živi u Hrvatskoj ili ne prati stanje ili je zlonamjeran", rekao je  Habijan.

Na to mu je odgovorila Orešković upitavši ga tko živi u paralelnom svemiru - građani ili HDZ. "Kažete uložili ste između ostalog i u povećanje plaća pa onda recite zašto se nitko nije javio na mjesto ravnatelja Uskoka te koliko ste povećali plaću službenicima koji i dalje kažu da nemaju iznos plaće o kojim se priča u medijima", rekla je.