5 novih slučajeva

Zaraženi supružnici u Virovitici koji njeguju stariju osobu u susjednoj županiji, djelatnica doma za starije osobe i kontakti ranije oboljelih

22.04.2020 u 13:17

Bionic
Reading

Na području Virovitičko-podravske županije pet je novih slučajeva zaraze koronavirusom tako da ih je sada ukupno sedam, izvijestio je u srijedu Županijski stožer civilne zaštite

„Četiri od pet novooboljelih nema nikakve simptome. Među njima su i dva člana obitelji supružnika koji su do sada bili jedini zaraženi“, rekao je na konferenciji za novinare dr. Miroslav Venus, epidemiolog i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“.

Podsjetio je kako su ranije oboljeli supružnici imali izrazito blage znakove te kako su klinički ozdravili prije dva i pol do tri tjedna.

„Na njihovom kontrolnom testiranju se ispostavilo da je jedan supružnik ostao pozitivan, a drugi je negativan. Obzirom da su živjeli u istom kućanstvu s još dva člana obitelji, za svaki slučaj smo testirali i njih iako cijelo vrijeme nisu imali kliničkih znakova bolesti, i oni su pozitivni“, objasnio je dr. Venus.

Negativnog člana obitelji će ponovno testirati kako bi dobili dva uzastopna negativna nalaza u razmaku od 48 sati, a do daljnjeg će svi pod nadzorom u kućnoj samoizolaciji.

„U drugom slučaju riječ je o supružnicima na drugom kraju županije koji su se zarazili na području Koprivničko-križevačke županije gdje oboje njeguju stariju osobu koja ondje živi i kojoj je dokazana zaraza koronavirusom“, rekao je dr. Venus.

Dodao je da su supružnici bili u samoizolaciji i da je u tom razdoblju jedan od njih razvio blage simptome bolesti, a drugi nije.

Oboljela i zaposlenica doma za starije

Treći slučaj otkriven je rutinski jednoj zaposlenici doma za starije koja je bila na godišnjem odmoru i u srijedu se trebala vratiti na posao.

„Poučeni iskustvima u drugim županijama uveli smo preventivne postupke testiranja zaposlenika domova koji su organizirali rad u turnusima. Prije dolaska na posao testirali smo one koji su bili kod kuće što se pokazalo kao dobra preventivna metoda“, objasnio je dr. Venus.

Smatra i da slučajevi novooboljelih dokazuju kako je popuštanje mjera obrane od Covida 19 potpuno neopravdano.

„Ovo nas uči da možemo pretpostaviti kako ima određen postotak asimptomatskih osoba koje nemaju kliničke znakove bolesti, koji su možda zaraženi i virus mogu eventualno prenijeti na nekog drugog“, rekao je Venus.