NESPORTSKI KULTUROCID

Zar je sport zaista važniji od kulture?

30.11.2012 u 22:04

Bionic
Reading

Prema 'Nacrtu prijedloga Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014.' i dalje se vrednuju dodatne sportske aktivnosti, a istodobno se umjetnički rad diskriminira i obezvređuje.

S obzirom na dosadašnju hrvatsku demokratsku praksu, u kojoj su u javnu raspravu samo išli prijedlozi zakona i tu i tamo pokojeg pravilnika, pohvalno je što je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović stavio na javnu raspravu svoju odluku o kriterijima za upise u srednje škole za iduću školsku godinu.

No, to je ujedno i ponukalo čitateljicu tportala da nam ukaže kako se opet 'ide kontra djeteta, kontra kulture, kontra umjetnosti, a nije ni sportski prema današnjim osmašima jer se donosi usred utakmice koja je počela dok su oni pohađali peti razred'.

'Naime, prije su učenici za završenu glazbenu/ritmičku školu dobivali 2 boda prilikom upisa u srednju školu. Novi prijedlog ponižava kulturološku vrijednosnu razinu odrastanja djeteta koje bar 4 godine vježba ritmiku i ples, odnosno klavir, gitaru, violinu, čelo ili neki drugi instrument, što zahtijeva svakodnevni disciplinirani rad, a sada za upis u srednju školu taj višegodišnji trud boduje sa samo jednim bodom, i to isključivo prilikom upisa u umjetničku školu, dok za upis u gimnaziju ne dobiva ni taj jedan bod', piše čitateljica.

Za razliku od toga, sportski rezultati učenika vrednovani su tako da se priznaju kod upisa djece u apsolutno sve gimnazije.

To je prije svega nepravedno, piše čiteteljica, a dugoročno se radi o odgojnom kulturocidu.

'Vrednuju se dodatne sportske aktivnosti, a istodobno se umjetnički rad diskriminira i obezvrjeđuje. I glazba i ples podrazumijevaju disciplinu, rad i kulturu duha koje odgajaju dijete i trebaju biti prepoznati kao visoka i značajna odgojna vrijednost, kao što je tu prepoznato u slučaju sportskih aktivnosti, piše.

Dosadašnja dva boda za upis u srednju školu bila su nagrada za strpljiv i discipliniran rad, a natjecateljski uspjeh sam po sebi nije imperativ.

Kad je natjecanje moraju se znati pravila na startu, a današnji osmaši nisu imali tu informaciju na svom startu.


'Kakva se poruka šalje novim generacijama', pita se čitateljica i poziva profesore plesa i ritmike, glazbe i solfeggia te roditelje učenika umjetničkih škola da iznesu svoje neslaganje na ovaj Nacrt.

Nacrt prijedloga Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014 možete portažiti ovdje, a ovdje Obrazac sudjelovanja u internetskom savjetovanju o nacrtu prijedloga Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014.

Javna rasprava, koja je počela 20. studenoga, traje do 4. prosinca 2012. godine.