SRAMOTA U ZAGREBU

Zar invalidi trebaju ovako ulaziti na Županijski sud?!

28.10.2013 u 12:53

  • +5

Josipa Boljkovca u kolicima nose na Županijski sud

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Najveći sud u državi, Županijski sud u Zagrebu, nema adekvatan pristup za osobe u invalidskim kolicima. Tome svjedoči jutrošnji ulazak Josipa Boljkovca kojeg su u zgradu suda unosili odvjetnik Anto Nobilo i njegov sin

Zgradom ovog suda koji je smješten na Zrinjevcu godišnje prodefilira na tisuće ljudi. Nevjerojatno je da nema omogućen pristup osobama s invaliditetom, što su nam na samom sudu i potvrdili. 'Imamo samo tih par niskih stepenica pa se osobu u kolicima mora nositi', kažu neslužbeno.

Upravo je mobilnost osoba s invaliditetom u izvješću o radu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2102. godinu na prvom mjestu. I dalje se osvješćuje o tom problemu, provode se seminari sa stručnjacima građevinske i tehničke struke kako bi se pronašla najjeftinija adekvatna rješenja. Stoga iznimno čudi kako u 2013. godini nitko iz Županijskog suda i Ministarstva pravosuđa nije pokrenuo tu temu. Jer iako su zgrade na Zrinjevcu u nekom stupnju spomeničke zaštite, načina da se našim sugrađanima omogući lakši i dostojanstveniji ulazak u ovakvu instituciju mora biti.