prizemljene letjelice

Zapovjednik ratnog zrakoplovstva: Četiri od deset remontiranih helikoptera ponovno je spremno za uporabu

13.02.2020 u 15:35

Bionic
Reading

Četiri od deset vojnih helikoptera Mi-171sh ponovno je spremno za uporabu, nakon što su svi bili prizemljeni zbog otklanjanja pogreške na sustavu dovoda ulja, potvrdio je zapovjednik Ratnog zrakoplovstva, general Mihael Križanec na konferenciji za medije u četvrtak

Križanec je izvijestio javnost kako je na svih deset helikoptera uočen isti problem, a riječ je o tome da su im pogrešno spojena crijeva za ulje koja služe za hlađenje motora te da će na svima ta greška biti ispravljena, a ulje zamijenjeno. To je već učinjeno na četiri helikoptera koji su sada spremna za uporabu, a na petom, koji je stacioniran na Krku, to bi trebalo biti učinjeno u petak. Preostalih pet letjelica su, prema Križančevim riječima, na redovnom održavanju te će problem s pogrešno spojenim crijevima i na njima biti riješen.

>>> Tportal doznaje: Svih deset vojnih helikoptera koji su nedavno remontirani prizemljeno je zbog učestalih kvarova!

'Ruski inženjer upozorio nas je na grešku, naši tehničari su potvrdili da su crijeva na hladnjaku pogrešno spojena na svih deset helikoptera, a do danas je kvar otklonjen na njih četiri', rekao je Križanec na izvanrednoj konferenciji za medije u četvrtak poslijepodne o problemu s helikopterima o kojem je tportal prvi pisao.

Zbog te pogreške, kako je neslužbeno doznao tportal, piloti su cijelo vrijeme letenja - neki su helikopteri s remonta došli prije godinu dana a zadnji prije oko pola godine - dobivali pogrešne parametre temperature ulja, što je u konačnici moglo rezultirati i zapaljenjem motora i što bi posadu i putnike u helikopteru moglo dovesti u životnu opasnost.

Zapovjednik HRZ-a izjavio je i kako troškove ispravljanja svih grešaka na helikopterima koji su u zadnjih godinu dana stigli s remonta u Zrakoplovno-tehnički centar, a na kojem su radili stručnjaci iz ruske tvrtke Russian Helicopters, snosi ruska strana.

  • +9
Mi-171sh Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

Ustvrdio je da je do sada reklamacija, odnosno prijavljenih grešaka na remontiranim letjelicama, bilo manje od 200, iako neslužbene informacije govore da ih je bilo oko 270.

'Dvije trećine reklamacija su uklonjene, a neke od njih odnosile su se na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacija, a svi se nedostaci moraju otkloniti u garantnom roku', rekao je Križanec.

Naglasio je kako je, unatoč svim problemima, za koje tvrdi da su uobičajeni nakon obavljenog remonta, vojnim helikopterima u zadnjih godinu dana prevezeno više od 300 pacijenata.

  • +6
Izjava za medije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: Michael Križanec i Nikola Mostarac Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Podsjetimo, kako je tportal prvi pisao, u srijedu navečer general Križanec je zapovjedio da se svih deset remontiranih letjelica prizemlji zbog uočenog kvara. Da su helikopteri prizemljeni, obaviještena je i predsjednica RH te vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović.

'Predsjednica je obaviještena i zatražila je žurno podrobno izvješće načelnika GS OSRH o svim okolnostima', odgovorili su za tportal iz Ureda predsjednice u četvrtak.

Mediji su proteklih dana pisali o problemima koje imaju remontirani helikopteri, a iz MORH-a su 5. veljače poslali i službeno priopćenje u kojem su naglasili kako je remont, koji je napravila ruska tvrtka Russian Helicopters, profesionalno odrađen, iako su i tada priznali da pet helikoptera ne leti, tvrdeći kako su tri bila na redovnom periodičkom održavanju, a da se još dva nalaze na otklanjanju uočenih nedostataka u jamstvenom roku.

Desetak dana nakon tog priopćenja svih deset helikoptera bilo je prizemljeno zbog kvara na sustavu dovoda ulja za hlađenje, a u ovom trenutku ih, prema riječima zapovjednika HRZ-a, može letjeti samo četiri.