NA STO MUKA

Zapovjednik američke vojske u Europi vapi za pojačanjem

20.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Američka vojska planira na tlo Europe dopremiti naoružanje iz svojih baza u Sjedinjenim Državama, ali i prema potrebi posuditi oklopna vozila i helikoptere od svojih saveznika na Starom kontinentu, kako bi nastavio s vojnim vježbama započetim proteklih mjeseci, čime bi Rusiji pokazala svoju nadmoć, piše The New York Times referirajući se na ovotjedne izjave zapovjednika američke kopnene vojske u Europi, general-pukovnika Bena Hodgesa

Čelni čovjek američke vojske u Europi je za njujorški list izjavio kako u regiji nema dovoljno vojnika i opreme, što predstavlja ozbiljan problem NATO-u i američkim interesima na Starom kontinentu. Hodges, naime, smatra da se, unatoč rezovima, američki zapovjednici suočavaju s ruskim prijetnjama te da je 'na njih nužno reagirati dopremanjem novog kontingenta snaga i opreme'.

Hodges je podsjetio da se od 2012. godine broj trajno stacioniranih američkih vojnika na kontinentu smanjio za 'vidljivih' 35 posto, a pored toga znatan dio borbenih vozila, naoružanja i pratećih strojeva je poslan kući u Sjedinjene Države.

'Kao rezultat toga, zbog nedavnih vježbi morali smo dovući borbene helikoptere Black Hawk iz naše baze Fort Stewart u saveznoj državi Georgiji, što je potrajalo nekoliko tjedana. Nemam mostove, nemam kamione koji mogu prevesti tenkove i nemamo dovoljno helikoptera za ono što moramo učiniti', pojadao se general Hodges, dodajući da je zbog manjka morao posuđivati naoružanje od britanskih, njemačkih i mađarskih saveznika.

Vrhovni američki zapovjednik za Europu je naglasio da su krajem ljeta započele najopsežnije multinacionalne vježbe NATO saveza od Hladnog rata, dodajući da je u tom razdoblju u vojarnama diljem Europe bilo stacionirano 300.000 američkih vojnika. U tim vježbama sudjelovalo je 5000 vojnika iz 11 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza, s ciljem pokazivanja Kremlju kako su Sjedinjene Države sa saveznicima, unatoč smanjenom proračunu, u stanju biti u borbenoj pripravnosti.

'Sada moramo smisliti kako taj broj vojnika nadomjestiti. Misija je uvijek ista, samo danas moramo smisliti kako od 30.000 vojnika stvoriti silu jačine 300.000 vojnika' izjavio je Hodges.

S njim se slažu i njegovi podređeni, ali i umirovljeni časnici koji drže kako američka vojska hitno mora ojačati svoj i borbeni potencijal svojih europskih saveznika te time zaštiti svoje interese, osobito stoga što su bolni rezovi, prema mišljenju pripadnika europskog stožera američke vojske, doveli američku vojsku u poziciju da ne može obaviti dvije vojne operacije odjednom.