TVRDE U HDZ-U

Zapošljavani u SOA-i na jedan dan u sklopu antikorupcijskih mjera?

16.04.2014 u 10:21

Bionic
Reading

U vodstvu HDZ-a tvrde da nije bilo nikakvih protuzakonitih zapošljavanja u SOA-i u razdoblju dok je ravnatelj te službe bio Tomislav Karamarko. Činjenicu da je saborski nadzor u SOA-i utvrdio da je bilo zapošljavanja na svega nekoliko ili čak samo jedan dan, nakon čega su ti ljudi prebacivani u Carinu, objašnjavaju potrebom borbe protiv korupcije u toj važnoj državnoj instituciji, piše Novi list

SOA je, tvrde u HDZ-u, odabrana kao agencija za transfer da bi se u Carinsku upravu dovelo službenike izvan sustava kako bi se oni mogli lakše uhvatiti u koštac s korupcijom, piše Novi list.

'Bilo je to u sklopu antikorupcijske politike koju smo provodili. Namjerno smo u Carinu premještali ljude koji do tada nisu tamo radili, stručnjake, koji su onda formirali mobilne timove i po cijeloj se Hrvatskoj borili protiv korupcije. To, dakle, nisu bili carinici na granicama, nego im je isključiva zadaća bila antikorupcijsko djelovanje. Bilo ih je petnaestak, u SOA-i su prošli nužne provjere, a nakon toga su temeljem sporazuma između Ministarstva financija i SOA-e, sukladno zakonu, premješteni u Carinu. Tada nije bilo zabrane zapošljavanje u državnoj upravi i ništa se na ovaj način nije kršilo', pokušao je za Novi list pojasniti jedan HDZ-ov dužnosnik.

No sugovornici Novog lista koji su imali uvid u nadzor nad SOA-om smatraju to potpuno deplasiranim objašnjenjem.

'Kako to da su ljudi, koji su u SOA-u došli izravno sa Zavoda za nezaposlene, nakon dva dana provedena u agenciji postajali stručnjaci za borbu protiv korupcije? Zašto u Carinu nisu odlazili oni koji su već od ranije radili u SOA-i', pitanja su što muče političare koji vjeruju da je Karamarko mimo zakona i standardnih procedura zapošljavao u SOA-i. Pritom je zanimljiv još jedan detalj: dvije osobe koje su iz SOA-e, u sklopu ovakve metode borbe protiv korupcije, otišle u Carinu navodno se prezivaju Karamarko.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.