istraživanje pokazalo

Zaposlenici u neprofitnim udrugama potplaćeni i rade prekovremeno

10.11.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Istraživanje rada u udrugama u neprofitnom sektoru pokazalo je da zaposlenici imaju ispodprosječne plaće, iznadprosječan prekovremeni rad i nesigurnost u stabilnost zaposlenja, istaknuo je u petak na predstavljanju rezultata Sven Janovski iz sindikata Skupa

"Prosječna plaća zaposlenih u udrugama je oko 980 eura neto što je ispod hrvatskog prosjeka, odnosno grada Zagreba, pokazuje istraživanje proveden na uzorku, iako ne reprezentativnom, od više od 1000 radnika, odnosno više od pet posto radne snage zaposleno u civilnom sektoru", rekao je.

Dodao je kako je vrlo učestali prekovremeni rad, više od osam sati dnevno i rad vikendima više puta mjesečno, rad navečer kao i zahtjevi za raspoloživost u slobodno vrijeme vikendima, bolovanjima, za vrijeme porodiljnog dopusta. "Tako da se ljudi nikada ne mogu u potpunosti odmaknuti od posla, što uzrokuje i zdravstvene posljedice", upozorio je Janovski.

Želimo pokazati neke od trendova loših radnih uvjeta i kršenja radničkih prava u neprofitnom sektoru, koji zapošljava skoro 18.000 radnika, te s predstavnicima u Europskom parlamentu želimo raspraviti o tome kako način provedbe projekata iz EU fondova u Hrvatskoj negativno utječe na radne uvjete radnika u udrugama, koje vode do štetnih praksi u zapošljavanju, prekovremenog rada te izgorijevanja (burnout), istaknuo je.

Suautorica istraživanja Katarina Jaklin s Instituta za društvena istraživanja rekla je kako je istraživanje pokazalo da je rad u udrugama potplaćen, nesiguran, ovisi o nestabilnim projektnim sredstvima i ne omogućava zadovoljavajuću ravnotežu poslovnog i privatnog života. Učestala su kršenja radničkih prava koje veliki broj radnika ne prepoznaje i zapravo nema mehanizama kojima bi mogli djelovati da ih se spriječi, istaknula je Jaklin.

Navela je podatak da je u lani oko 4000 udruga imalo barem jednog zaposlenog, a da je poziv na sudjelovanje u istraživanju poslan na 3400 udruga koje su imale zaposlene i ispravne kontakte prema registru udruga.

Istraživanje je provedeno od srpnja do rujna 2023. godine, anketno istraživanje na uzorku od 1.075 radnika iz 643 udruge proveo Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) u organizaciji sindikata Skupa (Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista), Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Zaklade Friedrich Ebert, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta.

Istraživanje je provedeno u svrhu dubljeg razumijevanja karakteristika i uvjeta rada u sektoru neprofitnih organizacija te njihova unaprjeđenja. Nalazi istraživanja pružaju nove uvide u različite aspekte kvalitete zaposlenja, uključujući vrstu ugovora i sigurnost zaposlenja te plaće i materijalna prava radnika i radnica u udrugama, rečeno je na skupu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'