gotov sastanak u vladi

Beroš otkrio što je dogovoreno s liječnicima, čeka se odluka sindikata o štrajku

11.04.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Netom prije 11h u Vladu su stigli predstavnici liječnika koji su o problemima koji muče sustav zdravstva razgovarali s premijerom Andrejem Plenkovićem. Nakon sastanka koji je trajao više od tri sata medijima su se obratili ministar zdravstva Vili Beroš i liječnici

Sastanak s premijerom započeo je u 11 sati, a završio je iza 14.30. Nakon sastanka izjave su dali liječnici i ministar zdravstva Vili Beroš.

'Nastavili smo naš konstruktivni dijalog koji vodimo već neko vrijeme. Današnji sastanak je trajao, prošli smo kroz sve teme i dogovorili nek stvari. Kad je riječ o uredbi o koeficijentima, ranije je upućena u zakonsku proceduru no dodali smo si rok do 28. travnja do kada bi ona trebala stupiti na snagu. Ta uredba odnosi se na izjednačavanje koeficijenata užih specijalizacija, na izjednačavanje koeficijenata u bolničkim i izvanbolničkom sustavu. S definitivnom prijedlogom uredbe ćemo se naći sutra u ministarstvu', kazao je Beroš.

'Naš zajednički zadatak je kako izbalansirati javni interes i želju mladog liječnika da izabere svoj put. Pro futuro ćemo liberalizirati te ugovorne obveze kroz izmjene zakona', dodao je Beroš.

'Plan i program mjera zdravstvene zaštite - on nije optimalan. Revidirat ćemo ga do 1. 10 ove godine. Pitanje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, prijepor je bio izrada novog zakona o plaćama u javnim službama. Paralelno ćemo raditi na izradi oba zakona', poručio je Beroš.

'Ako se netko pita zašto bi nam trebao zakon o radno-pravnom statusu liječnika, tu su neki elementi koji su utemeljeni, a tu je prije svega reguliranje iznimnog broja prekovremenih sati, zatim model privlačenja liječnika u manje atraktivne sredine, a i tu je veliki broj dežurstva i pripravnosti. To su specifičnosti liječničke struke', poručio je ministar.

  • +8
Izjave nakon sastanka predstavnika liječničkih udruga s Andrejom Plenkovićem Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Glavni odbor sindikata treba odlučiti o štrajku

U ime liječnika se obratila Renata Čulinović Čaić. 'Kad se ima razgovarati tri i pol sata, očito da je tema vruća i da se ima o čemu razgovarati. Razgovor je bio konstruktivan, istaknuli smo probleme koji nas muče. Ono što mi želimo je imati dovoljno vremena posvetiti se svakom pacijentu i ljudima zbog kojih smo studirali', kazala je. Spomenula je Uredbu o koeficijentima, tzv. robovlasničke ugovore za specijalizante te Zakon o radno-pravnom statusu liječnika.

'Naša je dužnost bila pitati skupština koja je odobrila da se ako treba, ide u štrajk. Treba li pokretati štrajk donijet će odluku Glavni odbor. Na meni je sada ovo što smo dogovorili iznijeti pred Glavni odbor koji će donijeti odluku treba li u štrajk', poručila je.

'Brzo će donijeti odluku treba li u štrajk ili ne', odgovorila je na pitanja.

Upitan kada će ići izmjene zakona oko tzv. robovlasničkih ugovora, Beroš je kazao: 'Od trenutka kada sam postao ministar, doista konstruktivno razgovaramo. Možda dinamika nije bila zadovoljavajuća, ali moramo uzeti u obzir koronu i potres. Jasna je dobra volja od strane vlade i ministarstva. Vidljivo je da materijalna prava liječnika nisu jedini razlog za traženje razgovora, nego su tu i kadrovska, financijska pitanja.'

'Ja sam zadovoljna sa sastankom. Premijer je konačno iz prve ruke čuo argumente i problem s kojima se susreću obiteljski liječnici. Premijer nam je nešto obećao, premijeru vjerujemo, ja izlazim zadovoljna a vrijeme će pokazati je li taj osjećaj bio dobar', kazala je Nataša Ban Toskić iz KoHoma. Beroš je poručio da nije istina da su se stvari počele rješavati tek kad su razgovori došli do Vlade i premijera.

'Skupština sindikata je jednoglasno donijela odluku da ako treba, da se pokrene štrajk. No odluku o daljnjim aktivnostima donosi Glavni odbor. Glavni odbor će se sastati u kratkom roku i nakon što izvijestimo o ponudi koju smo dobili, onda će Glavni odbor donijeti odluku idemo li u štrajk', rekla je ponovno Čulinović Čaić.

Liječnici stigli na sastanak u Vladu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Danas nakon razgovora s premijerom, ja ne vidim postojanje daljnjeg političkog razloga za štrajk. Da je bilo nekih razmimoilaženja, onda bi bilo. Ali ja ne vidim razloga za štrajk. Naravno da je na tijelima sindikata da odluče', dodao je Beroš.

'Nakon sastanka smo zadovoljniji nego prije. a zadovoljni ćemo biti kada će obećanja s najviše razine, a to je predsjednik Vlade, budu ispunjene', kazao je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, a Ivana Šmit iz HUBOL-a kazala je kako se nada da će rokovi koji su danas dogovoreni biti ispoštovani. Uredba o koeficijentima i povišice, proračun će opteretiti za 76 milijuna godišnje, no to je bez obračuna prekovremenih sati pa će povećanje možda iznositi i 100 milijuna godišnje, pojasnio je Beroš. 'Bit ću zadovoljan samo s novi pravilnikom koji će determinirati optimalno vrijeme za čekanje na pretragu za pojedinačnu bolest. Prosječno vrijeme čekanja od 150 dana me ne zadovoljava', kazao je Beroš.

  • +4
Sastanak Plenkovića s liječnicima Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Sastanak su inicirale liječničke udruge nezadovoljne razgovorima s ministrom zdravstva Vilijem Berošom tražeći usklađivanje platnih koeficijenata, donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika, donošenje vremensko-kadrovskih normativa i ukidanje, kako navode, "robovlasničkih" ugovora za specijalizante. Hrvatski liječnički sindikat krenuo je i s organizacijskim pripremama za štrajk poručivši kako sindikalne akcije mogu zaustaviti ako Vlada u međuvremenu donese traženu uredbu o koeficijentima.

'Dolazimo u dobroj vjeri, prihvaćamo poziv koji smo dugo čekali, mislili smo da će biti i prije, ali mislim da su i Vlada i politika shvatili da su nam ciljevi zajednički. Da svi moramo brzo i efikasno djelovati u cilju očuvanja zdravstvenog sustava, u cilju koristi naših pacijenata, naših građana jer ćemo svi mi brzo biti pacijenti', rekla je po dolasku pred Vladu Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata. Plenković je prošli tjedan, najavljujući sastanak s liječnicima, kazao da će 'na stolu biti sve teme'.

'Ići ćemo rješavati pitanja koja su bitna za njih ali su bitna i za nas. Imamo mi sluha za sve, mi smo razgovarali sa svima...', odgovorio je Plenković u intervjuu za Večernji TV na pitanje o najavljenom štrajku liječnika i njihovu zahtjevu da ih premijer primi. Upitan koliko je daleko spreman ići u razgovoru s liječnicima, uzvratio je kako će razgovarati s njima o svim pitanjima koja ih zanimaju. 'Koeficijenti, statusna pitanja, pitanja bolje organizacije sustava zdravstva... Imamo čitav niz tema koje su na stolu i s kojima razgovaraju oni kao liječniče udruge - komora, sindikat, bolnički liječnici, liječnici obiteljske medicine, mladi liječnici... svi oni razgovaraju s ministrom zdravstva. Oni su meni pisali i red je da se nađemo', rekao je premijer.