vrlo nepristupačna lokacija

Započela ekshumacija bošnjačkih žrtava u BiH iz Kotor Varoši

02.09.2020 u 11:52

Bionic
Reading

Pod nadzorom državnoga Tužiteljstva BiH u srijedu je na području općine Kneževo započela ekshumacija najvjerojatnije žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Kotor Varoši koji su tijekom posljednjeg rata pokušali pobjeći s teritorija pod kontrolom vlasti Republike Srpske

Kako je u utorak priopćeno iz državnoga Tužiteljstva, ekshumacija je započela na teško pristupačnome mjestu koje je u ratu bilo minirano na lokaciji Duboki Potok, u općini Kneževo (prijeratna općina Skender Vakuf).

“Do sada je pronađeno više fragmenata ljudskih kostiju, za koje se pretpostavlja da pripadaju jednoj osobi, a potraga se intenzivno nastavlja”, stoji u priopćenju.

Po podacima kojima raspolaže Tužiteljstvo BiH, na ovoj lokaciji najvjerojatnije se nalaziti posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti s područja Kotor Varoši koji su se tijekom 1992. godine pokušavali preko Vlašića prebaciti prema Travniku.

“Radi se o vrlo nepristupačnoj lokaciji, u planinskom klancu, koja je po nalogu Tužiteljstva BiH prethodno razminirana, a potporu u procesu traženja posmrtnih ostataka pruža i alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu. U potrazi se koristi specijalistička oprema”, stoji u priopćenju.

Uz liječnika patologa, na terenu su i predstavnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove UN-a, Instituta za nestale osobe BiH i Međunarodnog povjerenstva za traženje nestalih osoba (ICMP).