POLICIJA SAMO PROMATRALA

Zapaljena sinagoga u Tunisu

02.02.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Nepoznate osobe zapalile su sinagogu i njen inventar u Ghabesu, na jugu Tunisa, javljaju židovske organizacije iz te zemlje, a prenosi španjolska agencija EFE

'Sinagoga je zapaljena u noći s ponedjeljka na utorak, a spaljeni su i sveti spisi Tora', kazao je rabin Peres Trabelsi agenciji France Presse, kritizirajući pasivnost policije koja je mogla spriječiti antisemitski napad.

'Vidio sam policiju blizu hrama i samo je nijemo promatrala', kazao je Trabelsi, upozoravajući da postoje sile koje žele poremetiti dobre odnose muslimana i židova u Tunisu.

Incident predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost za židovsku zajednicu Tunisa koja se već oglasila zbog straha od naleta islamskog fundamentalizma koji se na više načina najavljuje nagon svrgavanja režima predsjednika Bena Alija 15. siječnja.

Naime, već je registrirano više napada na židovske objekte u zemlji u kojoj živi oko dvije tisuće židova, što predstavlja jednu od najvećih židovskih kolonija na sjeveru Afrike, gdje su napadi na židove bili rijetkost.

Posljednji veliki incident se zbio u travnju 2002. kada je napadnuta najstarija sinagoga u Africi, u Ghribi, na otoku Djerbi (na srednjem istoku zemlje), pri čemu je poginula 21 osoba, od čega 16 stranih turista. Odgovornost za napad je preuzela Al Kaida.