ulazak u europu

Obuzdavanje ilegalne migracije; Italija nudi 105 milijuna eura Tunisu u državnoj gotovini i kreditima

17.04.2024 u 16:21

Bionic
Reading

Italija će pomoći Tunisu sa 105 milijuna eura u državnoj gotovini i kreditnim linijama, objavljeno je u srijedu iz ureda premijerke Giorgie Meloni, što je dio nastojanja Rima da se potaknu gospodarske veze s afričkim zemljama i da se obuzda ilegalna imigracija u europske zemlje

"Energija je jedno od pitanja u pogledu kojega se mora nastaviti pojačana suradnja između Italije i Tunisa", rekla je Meloni nakon sastanka s tuniškim predsjednikom Kaisom Saiedom.

Rim je Tunisu, u sklopu više sporazuma, ponudio 50 milijuna eura u državnoj gotovini da bi se toj zemlji pomoglo u promicanju projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, rekao je dužnosnik iz ureda premijerke Meloni.

Drugim je ugovorom predviđen kredit od 55 milijuna eura, a namijenjen je potpori malim i srednjim tuniškim tvrtkama, kazao je isti dužnosnik.

Meloni je rekla da Rim želi učiniti više kada je posrijedi poticanje regularne migracije i nakon prošlogodišnjeg sporazuma po kojemu bi se u Italiju u razdoblju od tri godine trebao dopustiti ulazak oko 12.000 kvalificiranih radnika iz Tunisa.

"Mislim da Italija može učiniti i puno više", rekla je Meloni.

Po podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova od siječnja do 17. travnja u Italiju je stiglo oko 16.000 migranata, među kojima i 2224 onih iz Tunisa, u usporedbi s više od 34.000 migranata, koliko ih je došlo u istome razdoblju prošle godine.