luka korlaet

Zamjenik gradonačelnika objasnio kako će stanovnici Trešnjevke do naknade za štetu od poplave

26.09.2021 u 23:33

Bionic
Reading

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet izjavio je u nedjelju navečer kako protokol za prijavu štete od poplave koja se dogodila na dijelu Selske ceste i okolnih ulica u nedjelju ujutro biti objavljen na mrežnim stranicama Vodoopskrbe i odvodnje

Oko 19:30 sati završena je sanacija Selske ceste u Zagrebu te je voda puštena u sustav magistralnog vodovoda, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite u nedjelju oko 20.30. Do tada su stanovnici na dijelu Selske ceste od Crikveničke do Grobničke ulice bili bez vode zbog radova na sanaciji, a opskrba vodom bila je osigurana cisternama. Također, i promet je bio u prekidu tim cijelom Selske ceste. O tom je slučaju poplave u središnjem Dnevniku HTV-a govorio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

'Poznavajući zagrebačku prometnu situaciju, bit će problema i čepova. Bit će zatvorena Selska ulica, od Ozaljske do Zagrebačke. Vozila koja dolaze sa sjeverne strane moći će skrenuti desno do Puljske pa do Zagrebačke, a vozila koja dolaze s juga moći će skrenuti lijevo, prema zapadu - do Golikove ulice', rekao je Korlaet.

  • +19
Sanacija Selske nakon poplave Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

Objasnio je i kako će stanovnici pogođeni poplavom moći tražiti naknadu štete na službenim stranicama Vodoopskrbe i odvodnje na kojima će biti objavljen protokol za prijavu štete. Također je najavio i kako će idući tjedan na teren izaći izvidnici koji će ljude uputiti kako prijaviti štetu.

  • +14
Poplava na Trešnjevci Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Rekao je i kako Zagreb ima 3500 kilometara vodoopskrbne mreže koja se obnavlja po dva posto (oko 70 km) godišnje. Grad, kaže, gubi oko 50 posto vode u mreži, a od 2023. će za svaki kubik izgubljene vode morati plaćati jednu kunu.

'To će biti ogromni iznosi i moramo tome stati na kraj', zaključio je Korlaet.

Podsjetimo, u nedjelju ujutro u 5 sati i 55 minuta na križanju Selske i Ozaljske ulice u Zagrebu došlo je do puknuća magistralnog vodovoda. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana o plavljenju podrumskih prostorija kuća i garaža. Obaviješteni su „Vodoopskrba i odvodnja d.o.o.“, Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave zagrebačke, Javna vatrogasna postrojba Zagreb i Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vanja Moskaljov

Tijekom dana Ravnateljstvo je izvijestilo kako su izvršene 24 tehničke intervencije ispumpavanja vode iz dvorišta, kuća, podruma i garaža, a angažirani su bili vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb te Dobrovoljnih vatrogasnih društava Trešnjevka, Kustošija, Jarun, Zapad i Črnomerec (ukupno 92/32). Intervencije su provođene u ulicama: Selska, Hreljinska, Severinska, Grobnička, Crikvenička, Veprinačka, Bakarska i Zagrebačka avenija. Zadnja intervencija vatrogasaca završila je u 12:56 sati. Visina vode u poplavljenim objektima bila je od 30 cm do 1 metra.