HAŠKI SUD

Žalbena rasprava Gotovina-Markač 14. svibnja

04.04.2012 u 21:27

Bionic
Reading

Žalbeno vijeće Haaškoga suda sazvalo je usmenu raspravu u predmetu 'Gotovina - Markač' za 14. svibnja, objavio je u srijedu Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

Prema rasporedu rada na ročištu će u prijepodnevnom terminu žalbu obrazložiti obrana generala Ante Gotovine a u poslijepodnevnom dijelu ročišta obrana generala Mladena Markača. Obje će obrane imati po sat i pol za svoje izlaganje a isto vrijeme dodijeljeno je i tužiteljima za odgovor na žalbe. Nakon tužitelja, obrane dvojice generala će, ukoliko žele odgovoriti na izlaganje tužitelja i svaka je dobila po pola sata.

Žalbeno vijeće predvidjelo je i mogućnost da se generali Gotovina i Markač osobno obrate sucima na kraju ročišta i za to su odvojili po 10 minuta.

Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Markač 15. su travnja prošle godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje nad srpskim civilima koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske.

Žalbeno vijeće još nije objavilo je li odlučilo o zahtjevu obrane generala Gotovine za uvođenjem novih dokaza u žalbenom dijelu postupka.

Obrana generala Gotovine zatražila je 4. studenoga da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme "Oluje", američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije "Oluje", u tijeku nje i nakon nje, karaktera topničkih napada HV-a tijekom "Oluje" i Gotovininih ovlasti u vezi s javnim nastupima.