cijene lete u nebo

Zakup zemljišta za kampove bit će triput skuplji nego dosad

15.12.2022 u 09:58

Bionic
Reading

Turističke bi kompanije dogodine konačno mogle imati čistu situaciju oko zemljišta na kojem se nalaze njihovi hoteli, turistička naselja i kampovi, piše u četvrtak Večernji list

Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji regulira model upravljanja milijunima kvadrata neprivatiziranog turističkog zemljišta, donesen je 2020., a na red su napokon došle i uredbe koje će odrediti način obračuna i iznose zakupnina na maksimalnih 50 godina.

Što u njima piše, javnost još ne zna, prijedlozi uredbi trenutačno su na međuresornom usuglašavanju, a u e-savjetovanje uredbe bi mogle, kako doznajemo u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, otprilike za dva mjeseca.

Cilj je da sve postane operativno do početka iduće turističke sezone. Više informacija u tom ministarstvu ne otkrivaju, međutim, neki su detalji procurili i zainteresirana turistička branša uvelike komentira tu temu i vrti moguće scenarije. Tim više što ih, kako se trenutačno čini, čeka osjetno poskupljenje zakupa.

Prema starom zakonu naknada za korištenje iznosila je, naime, po kvadratu 4,5 kuna godišnje, a sada su za kampove predviđeni otprilike triput viši iznosi. Za hotelsko i zemljište na kojem su turistička naselja pak zamišljen je drukčiji model. Uredba predviđa raspone, i to različito od regije do regije, a konačan iznos određivale bi jedinice lokalne samouprave.

Kao najniži iznos godišnjeg zakupa zemljišta na kojem su hoteli i turistička naselja predlaže se, navodno, od svega nekoliko pa do stotinjak kuna po kvadratu. Najviše bi se zakup turističkog zemljišta plaćao, kako neslužbeno doznajemo, u Istri i na području Splitsko-dalmatinske županije, a u unutrašnjosti, logično, najmanje.

Osim što su propisani minimalni i maksimalno mogući iznosi zakupa, izvan čega jedinice lokalne samouprave neće moći izlaziti, predlagatelji iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predvidjeli su i svojevrsni osigurač kako zakupnine ne bi dovele u ozbiljnije probleme turističke kompanije i ugrozile im poslovanje.

Iznosi zakupnine za hotelsko i zemljište turističkih naselja morali bi tako, kako doznajemo od onih koji su prijedloge uredbi vidjeli, ostati unutar najviše pet posto prihoda kompanije, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.