uzorci na analizi

S plaža u Lovranu očišćene masne mrlje

16.11.2022 u 16:37

Bionic
Reading

Plaže Peharovo i Medveja na području Lovrana očišćene su od manjih masnih mrlja i nakupina koje su se u moru i na tim plažama pojavile početkom tjedna, doznaje se u srijedu iz Općine Lovrana

Pročelnik za komunalnu djelatnost Tihomir Čordašev rekao je da je odmah obaviještena Lučka kapetanija Rijeke te je angažirana tvrtka Dezinsekcija.

Masne mrlje i nakupine ručno su očišćene te su uzorci poslani na laboratorijsku analizu.

Čordašev je rekao da se obala danas obilazi kako bi se utvrdilo ima li još manjih onečišćenja koja se odmah čiste.

Prošlog tjedna u moru kod Urinja u Kostreni onečišćena je površina mora i okoliš zbog istjecanja loživog ulja iz pogona Termoelektrane Rijeke, koja je na području industrijske zone Urinja.

  • +10
Počelo čišćenje mora u Ližnjanu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Onečišćenje se još uklanja, a nakon tog ekološkog incidenta provedeni su očevid i istraga kako bi se utvrdio uzrok onečišćenja i količina izlivenoga loživog ulja.

I na jugoistoku Istre nastavlja se čišćenje obalnog područja općine Ližnjana, onečišćenog početkom tjedna gustom naftnom prerađevinom, a uzroci tog onečišćenja još se utvrđuju.

Na današnjoj konferenciji za novinare glavni tajnik Akcije mladih Bojan Kurelić je rekao da je Termoelektrana Rijeka tvrtke HEP proizvodnje ove godine donijela odluku o sprječavanju velikih nesreća i obvezala se da će učiniti sve da se one ne događaju. No, 9. studenoga onečišćeno je more ispred riječke Termoelektrane, a HEP je potvrdio da je isteklo 700 litara loživog ulja, rekao je, ustvrdivši da je HEP odgovoran i za onečišćenje u Istri i Liburniji.