OTEZANJE I ČUDNA DODJELA

Zakuhalo u Splitu: Stigla ovrha od 150 milijuna kuna, a u gradskoj upravi tvrde: 'Namješta nam se!'

05.07.2019 u 17:57

Bionic
Reading

Liječnik Nebojša Knežević, koji je zajedno s nekoliko drugih osoba nedavno dobio tridesetak godina star spor protiv Grada Splita vrijedan oko 150 milijuna kuna, ovog četvrtka podnio je zahtjev za ovrhu gradskog proračuna. Doznavši za detalje i navodno neobično postupanje suda u ovom slučaju, u splitskoj gradskoj upravi odlučili su za potpuno zaoštravanje i već u ponedjeljak će, kako doznaje tportal, podnijeti zahtjev za izuzećem sudske savjetnice i sutkinje koje bi o Kneževićevoj ovrsi trebale odlučivati

Pojednostavljeno rečeno, Kneževićeva ovrha podijeljena je na tri predmeta vrijednosti 77, 17 i tri milijuna kuna (bez uračunatih kamata), od čega su čak dva predmeta - najveći i najmanji - dospjela na odlučivanje savjetnici sutkinje Dunje Ljubičić, koja je i donijela originalnu presudu u Kneževićevu korist i sada bi trebala konačno potpisati i odluku o ovrsi. A već prvu presudu su u Banovini proglasili skandaloznom.

'Dakle, sada će u predmetu ovrhe odluku pripremati savjetnica kojoj je sutkinja Ljubičić mentorica, a potpisati sama sutkinja, što sa zdravorazumskog gledišta izgleda potpuno nevjerojatno', kazali su za tportal u splitskoj gradskoj upravi.

Na sutkinju Dunju Ljubičić ondje imaju i dodatne, vrlo ozbiljne prigovore: još 2. svibnja uputili su zahtjev za revizijom njene presude, dopunili ga tri dana kasnije, pa je on već 31. svibnja - kada je zaprimljen i Kneževićev odgovor - bio zreo za dostavu Vrhovnom sudu, kako procedura nalaže. No to se još uvijek nije dogodilo i iz Grada su morali upućivati požurnice samo kako bi im se službeno dostavio Kneževićev odgovor. Ukupno, dakle, najmanje mjesec dana otezanja u iznimno eksponiranom i vrijednom sporu.

'Sve skupa izgleda kao nepoštena nogometna utakmica kojoj bi se rezultat trebao znati unaprijed, bez obzira na realan omjer snaga na terenu', plastično opisuju situaciju u splitskoj gradskoj upravi.

Dugogodišnji spor s Nebojšom i Alemkom Knežević, Srećkom Mišurom i tvrtkom Petra Dura odnosi se na pedesetak tisuća četvornih metara zemljišta na predjelu TTTS koje je koncem osamdesetih oduzeto bivšim vlasnicima, no to nije bilo provedeno u knjigama, već je upisano tek 'pravo korištenja' desetaka različitih tvrtki koje su kao osnivači krenule u pothvat izgradnje trgovačkog terminala. Radi se o bivšim socijalističkim gigantima poput Jadrantransa, Dalme, Jadrantekstila i drugih. Tvrtke su uskoro krenule serijski propadati i tu dolazi do zanimljivog zapleta: pravo korištenja zemljišta ulazi u njihovu stečajnu masu, potom se prodaje, a Knežević i drugi tada se pojavljuju i, kako tvrde sugovornici tportala, ciljano kupuju upravo čestice na kojima se u stvarnosti nalaze prometnice. Za zemljišta na kojima se nalaze zgrade, naime, tvrtke su sklopile nagodbu i svaka se upisala na svoje vlasništvo, a vrlo je problematično postupanje sudova i tadašnjeg pravobraniteljstva koji nisu smjeli dozvoliti da se zemljište uopće nađe u stečajnoj masi, kao i prethodnih gradskih vlasti koje nisu rješavale ovaj spor.

'Ova odluka je šokantan presedan koji potvrđuje svu nesreću privatizacije nakon osamostaljenja Republike Hrvatske i još jedan kostur iz prošlosti s kojim se suočava ova gradska uprava', kazao je tada splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

U međuvremenu je splitska gradska uprava pred Vrhovnim sudom odnijela pobjedu u jednom sasvim drugom slučaju, kojeg se smatra identičnim ovome, pa smatraju da imaju realne šanse uspjeti u reviziji pred Vrhovnim sudom, kada predmet ondje napokon dospije. Pokušaj ovrhe ukupno 150 milijuna kuna - što predstavlja oko 15 posto splitskog proračuna i ozbiljno bi ugrozilo normalno funkcioniranje grada - sprječavat će svim mogućim pravnim sredstvima.

Sudska savjetnica kojoj su dodijeljena dva od tri Kneževićeva predmeta radi na ovršnom odjelu Općinskog suda u Splitu, pa je po tumačenju iz Grada Splita time nevjerojatnije da njena mentorica radi na parničnom odjelu, a još nevjerojatnije da su upravo njoj u ruke dospjeli predmeti koje je mentorica prethodno rješavala. Službeno, u splitskoj gradskoj upravi u petak nisu komentirali cijeli slučaj, no to će se vjerojatno dogoditi u ponedjeljak, kada se na adresu Općinskog suda uputi zahtjev za izuzećem ove savjetnice.

'Dodjela predmeta, otezanje sa slanjem revizije Vrhovnom sudu, puno toga u ovom slučaju izgleda krajnje neobično', kazali su neslužbeno za tportal.

  • +51
Andro Krstulović Opara - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

S Nebojšom Kneževićem svojedobno su pokrenuti razgovori oko kompromisnog rješenja, no nije prihvaćen njegov prijedlog da mu Grad Split isplati kompletnu glavnicu spora, kamate umanjene za samo 20 posto i sve dosadašnje parnične troškove.

Tportal nije uspio kontaktirati sutkinju Dunju Ljubičić, no razgovarali smo s predsjednicom Općinskog suda u Splitu Marinom Bokom. Ona je objasnila da se predmeti dodjeljuju sucima i savjetnicima pomoću automatske računalne dodjele, te da je više savjetnika s ovršnog odjela dodijeljeno mentorima s drugih odjela kako bi svaki sudac imao po jednoga. No, kaže, stranke u svakom slučaju imaju pravo podnijeti zahtjev za izuzećem.

Optužbe o navodnom otezanju s prosljeđivanjem revizije na adresu Vrhovnog suda nije željela komentirati prije nego što se o tome u ponedjeljak detaljno ne informira.